ΕΛΛΑΔΑ

«Στα μαχαίρια» το υπ. Παιδείας και οι εκδότες για τα πανεπιστημιακά συγγράμματα

«Στα μαχαίρια» το υπ. Παιδείας και οι εκδότες για τα πανεπιστημιακά συγγράμματα
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI/Φωτογραφία αρχείου

Σκληρή αντιπαράθεση έχει ξεκινήσει μεταξύ του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και των εκδοτικών επιχειρήσεων επιστημονικών βιβλίων, σχετικά με τα πανεπιστημιακά συγγράμματα που διανέμονται δωρεάν στους φοιτητές.

Ο Σύλλογος Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων (ΣΕΕΒΙ) αποφάσισε την Τρίτη με συντριπτική πλειοψηφία άνω του 90%, να προχωρήσει σε αναστολή της διανομής των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων, καθώς το υπουργείο τους χρωστάει οφειλή 50 εκατομμυρίων ευρώ για όλο το περσινό πανεπιστημιακό έτος (2016-17), αλλά και επιπλέον χρήματα για το προπέρσινο εαρινό έτος του 2015-16.

Ο γενικός γραμματέας του ΣΕΕΒΙ Θάνος Ψυχογιός, μιλώντας στο CNN Greece έκανε λόγο για «οικονομικό στραγγαλισμό», εξηγώντας ότι «πολύ απλά διότι οι αντοχές μας σε οικονομικό επίπεδο βιβλίων έχουν εξαντληθεί».

Η ανακοίνωση του ΣΕΕΒΙ προκάλεσε την οργή του υπουργείου, το οποίο τη χαρακτήρισε «απαράδεκτη και με εμφανή πολιτική στόχευση», τονίζοντας παράλληλα ότι έχει «την πλήρη υποστήριξη της ΝΔ».

Στην σκληρή απάντησή του υπουργείου, το οποίο δεν κρύβει την έντονη δυσαρέσκειά του, γίνεται λόγος για «ωμός εκβιασμός εννέα εκδοτικών οίκων που έχουν στη διάθεσή τους χιλιάδες τίτλους βιβλίων και εισπράττουν εδώ και χρόνια τη μερίδα του λέοντος (50%) των 60 εκατομμυρίων ευρώ που δαπανά ετησίως το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για τη δωρεάν παροχή συγγραμμάτων στους φοιτητές».

Μάλιστα, το υπουργείο εκφράζει ακόμα τον προβληματισμό του, καθώς όπως λέει «την περασμένη εβδομάδα η αντιπροσωπεία του ΣΕΕΒΙ, που συναντήθηκε με τους υπηρεσιακούς παράγοντες της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου, απέρριψε συγκεκριμένες προτάσεις του Υπουργείου που θα επίσπευδαν τις πληρωμές προκαλώντας εύλογες απορίες».

«Στην ίδια συζήτηση, εκφράστηκαν από πλευράς υπηρεσιακών παραγόντων τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κατά τον έλεγχο των παραστατικών όπως λάθος τίτλοι – δυσκολία στην ταυτοποίηση, ελλιπή στοιχεία στα παραστατικά (τόπος προορισμού, ίδρυμα, ID κατάστασης ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο ταυτοποίησης με διανομή) διαφορετικές εκδόσεις δηλωθέντων και τελικώς διανεμηθέντων συγγραμμάτων κ.λπ.», τονίζεται ακόμα.

Επισημαίνεται ακόμα ότι «διαχρονικά υπάρχουν καθυστερήσεις στην αποπληρωμή, αφού ο όγκος των περίπου 2 εκατομμυρίων συγγραμμάτων που διανέμονται κάθε χρόνο με τα αντίστοιχα παραστατικά, δελτία αποστολής και τιμολόγια είναι τεράστιος».

Το υπουργείο, πάντως, δηλώνει ότι «δεν θα υποκύψει στους πολιτικούς εκβιασμούς», ενώ διαβεβαιώνει τους φοιτητές ότι θα συνεχίσει τη δωρεάν παροχή όλων των συγγραμμάτων, «τηρώντας παράλληλα τη νομιμότητα και τους κανόνες διαφάνειας τις οποίες προφανώς δεν θέλουν διάφοροι εκδότες».

«Οι υπηρεσίες θα συνεχίσουν την έκδοση χρηματικών ενταλμάτων πληρωμής μετά τον υποχρεωτικό έλεγχο που πρέπει να διενεργήσουν», τονίζεται ακόμα.

Σημειώνεται ότι σήμερα, Παρασκευή, είναι προγραμματισμένη συνάντηση του Προέδρου του ΣΕΕΒΙ με την προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ