ΕΛΛΑΔΑ

Λίστα Λαγκάρντ: Εισαγγελική πρόταση για αθώωση του Ιωάννη Διώτη

Λίστα Λαγκάρντ: Εισαγγελική πρόταση για αθώωση του Ιωάννη Διώτη
EUROKINISSI-ΒΑΙΟΣ ΧΑΣΙΑΛΗΣ

Την απαλλαγή του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη, από την κατηγορία της απιστίας, ζήτησε η εισαγγελέας Έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, η οποία υποστήριξε πως η παράδοση του αρχείου με τα στοιχεία της «λίστας Λαγκάρντ» στον τότε υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, αναιρεί οποιονδήποτε δόλο για τον κατηγορούμενο.

Η εισαγγελική λειτουργός, στην αγόρευση της υποστήριξε, πως ο χειρισμός του πρώην συναδέλφου της κ. Διώτη στην υπόθεση της λίστας καταθετών στην ελβετική HSBC, δεν προκάλεσε καμία ζημιά στο Δημόσιο και έτσι δεν στοιχειοθετείται η κατηγορία της απιστίας που του έχει αποδοθεί.

Επίσης, σύμφωνα με την εισαγγελέα, ούτε η κατηγορία της απόπειρας απιστίας, λόγω της παράλειψης του κατηγορουμένου, τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ, να διατάξει έρευνα της «λίστας Λαγκάρντ», μπορεί να στοιχειοθετηθεί.

Σύμφωνα με το σκεπτικό που ανέπτυξε η εισαγγελέας, εφόσον ο κ. Διώτης αντέγραψε και παρέδωσε το ηλεκτρονικό αρχείο στον κ. Βενιζέλο, δεν μπορεί να του καταλογιστεί ότι ήθελε να αποτρέψει την διενέργεια ελέγχων στα πρόσωπα που περιλαμβάνονται στην λίστα.

Μάλιστα, όπως είπε η εισαγγελέας, ουσιαστικά ο κατηγορούμενος διέσωσε την «λίστα Λαγκάρντ» την στιγμή που αντέγραψε το αρχείο στο περίφημο USB που παρέδωσε στον κ. Βενιζέλο:

Μόνο κάποιος αφελής θα έλεγε ότι ο κ. Διώτης δεν έδωσε εντολή ελέγχου για να αποτρέψει την διαδικασία, ενώ η λίστα ήταν σε γνώση άλλων προσώπων. Δεν ήταν μόνο ο Διώτης που γνώριζε για τη λίστα, έτσι ώστε να την καταστρέψει. Μόνο ένας ανόητος θα μπορούσε να πιστέψει ότι θα ματαίωνε τον έλεγχο.

Κατά την εισαγγελική εκτίμηση, ο κατηγορούμενος δεν γνώριζε πως από την παράλειψη του να διατάξει ελέγχους καταθετών της λίστας θα προκληθεί ελάττωση της δημόσιας περιουσίας: «Άλλωστε, τελικώς διενεργήθηκαν οι έλεγχοι και δεν προκλήθηκε παραγραφή ενδεχόμενων αδικημάτων καταθετών».

Η δίκη του πρώην εισαγγελέα θα συνεχιστεί στις 24 Οκτωβρίου, οπότε και αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση του δικαστηρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ