ΕΛΛΑΔΑ

Στη Θεσσαλονίκη για έναν μήνα το ιστορικό θωρηκτό «Αβέρωφ» (vid&infographic)

Στη Θεσσαλονίκη για έναν μήνα το ιστορικό θωρηκτό «Αβέρωφ» (vid&infographic)
ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/Eurokinissi

Το θωρηκτό «Αβέρωφ» έδεσε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ολοκληρώνοντας έτσι το πρώτο του μεγάλο ταξίδι μακριά από την μόνιμη θέση ελλιμενισμού του στην Μαρίνα Φλοίσβου στο Τροκαντερό μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το ιστορικότερο πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού έγινε δεκτό με ιδιαίτερες τιμές από άγημα του Πολεμικού Ναυτικού.

Με την ευκαιρία του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου, το καταδρομικό, «το οποίο αποτελεί το μοναδικό κομμάτι της ελληνικής επικράτειας, που δεν έχει υποστείλει τη σημαία για 106 χρόνια», όπως σημείωσε ο κυβερνήτης του πλοίου, αρχιπλοίαρχος Σωτήρης Χαραλαμπόπουλος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, θα παραμείνει στην πόλη για περίπου ένα μήνα. «Ουσιαστικά, το πλοίο βγαίνει στο Αιγαίο μετά από 70 χρόνια», τόνισε ο κ. Χαραλαμπόπουλος.

Το πολεμικό σκάφος, που κατασκευάστηκε στα Ναυπηγεία Ορλάντο στο Λιβόρνο της Ιταλίας, αποκτήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση έναντι τιμήματος 23.650.000 δρχ, παραδόθηκε στη χώρα στις 15 Μαΐου του 1911 και έμεινε στην ιστορία επειδή άλλαξε τις ισορροπίες στο Αιγαίο, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων (1912-13).

Έπειτα από ένα ταξίδι 60 ωρών και αφού έπλευσε μέσω του Κάβο Ντόρο με τη βοήθεια ρυμουλκών έφτασε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και στον Θερμαϊκό. Στην πόλη είναι προγραμματισμένο να παραμείνει για έναν μήνα «με στόχο να δώσει τη φλόγα, το μήνυμα της υπερηφάνειας και της αξιοπρέπειας στη Βόρεια Ελλάδα και στους Έλληνες κάθε ηλικίας που το περιμένουν με μεγάλη λαχτάρα», ανέφερε ο κ. Χαραλαμπόπουλος.

Το ενδιαφέρον για επισκέψεις στο ιστορικό πλοίο είναι πάντως ζωηρό καθώς, όπως τόνισε ο κυβερνήτης του, «ήδη, περισσότερα από 150 σχολεία από όλη τη Βόρεια Ελλάδα έχουν ζητήσει να επισκεφτούν τη ναυαρχίδα των Ελλήνων, το πλοίο που έχει κάνει υπερήφανους όλους τους Έλληνες».

Το «Αβέρωφ» θα είναι προσβάσιμο με σειρά προτεραιότητας και με τη συνοδεία εξειδικευμένου ξεναγού ομάδες των 40 ατόμων να περιηγούνται σε κάθε σημείο του. Το ιστορικό θωρηκτό, που πέρασε από εκτενή συντήρηση το καλοκαίρι, «φέρει και τη μια από τις δύο σημαντικότερες σημαίες στον ελλαδικό χώρο. Η άλλη είναι εκείνη της Ακρόπολης, που το 1944 στην επίσημη τελετή υψώσεως χρησιμοποιήθηκε συμβολικά και τιμητικά από τον τότε πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου».

18568241

Είναι στιγμές απίστευτες να βλέπεις ένα πλοίο να αρνείται να πεθάνει

«Δεν περιγράφονται με λόγια τα συναισθήματα, όχι μόνο τα δικά μου αλλά και όλου του πληρώματος, όταν είδαμε το πλοίο μας, το πλοίο όλων των Ελλήνων να βγαίνει από τον Σαρωνικό, και να ταξιδεύει στο Αιγαίο, ύστερα από 72 χρόνια. Μεγάλη η ευθύνη αλλά και η συγκίνηση», είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνήτης του ιστορικού πλοίου για το ταξίδι και συμπλήρωσε:

«Είναι στιγμές απίστευτες να βλέπεις ένα πλοίο να αρνείται να πεθάνει, να είναι ζωντανό, να το χειριζόμαστε ως πλοίο εν ενεργεία. Και έτσι να το νιώθουμε πάνω στη γέφυρα, στη βάρδια».

Ο αρχιπλοίρχος Σωτήρης Χαραλαμπόπουλος επισήμανε ότι με την παρουσία του καταδρομικού στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, οι Ένοπλες Δυνάμεις θέλουν να γνωρίσουν καλύτερα οι πολίτες στη Β. Ελλάδα, τη ναυτική μας ιστορία και να αισθανθούν τη φλόγα, την επιμονή, την αισιοδοξία και τη δύναμη που αποπνέει το πλοίο «μουσείο».

«Συναισθήματα πολύ έντονα αφού αισθανόμαστε ότι ταξιδεύουμε στην ιστορία. Εμείς το πλήρωμα ζούμε ένα όνειρο και αυτό το όνειρο θέλουμε να το μοιραστούμε με τον κόσμο εδώ στη Βόρεια Ελλάδα και να ταξιδέψουμε μαζί».

Ώρες επισκέψεων:

Από αύριο Τρίτη, όπως υπογράμμισε ο κυβερνήτης του θωρηκτού «Αβέρωφ» θα υπάρχει επισκεπτήριο για το κοινό, από τις 09:00 το πρωί έως τις 14:00 το μεσημέρι και από τις 16:00 το απόγευμα έως τις 19:00. Ο κόσμος θα μπορεί να προσεγγίζει, να ανεβαίνει στο Αβέρωφ και να ξεναγείται από το πλήρωμα, μέχρι το τέλος του μήνα, αρχές Νοεμβρίου.

«Σχολεία και οργανωμένες ομάδες θα μπορούν να κλείνουν επισκέψεις μέσω του mail και της ιστοσελίδας αλλά και στα τηλέφωνα που θα δώσουμε σήμερα», ανέφερε ο αρχιπλοίρχος.

Μέχρι αυτή την ώρα 150 σχολεία από τη Βόρεια Ελλάδα έχουν προγραμματίσει επίσκεψη στο πλοίο στο θρυλικό καταδρομικό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ