ΕΛΛΑΔΑ

Αποζημίωση και μείωση του ΦΠΑ ζητούν οι ιχθυοπώλες λόγω της ρύπανσης στο Σαρωνικό

Αποζημίωση και μείωση του ΦΠΑ ζητούν οι ιχθυοπώλες λόγω της ρύπανσης στο Σαρωνικό
Γ.Τ. ΥΠ. ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ & ΝΙΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ/EUROKINISSI

Άμεση αποζημίωση ζήτησαν οι ιχθυοπώλες από τον υπουργό Ναυτιλίας, Παναγιώτη Κουρουμπλή, μετά την μείωση των πωλήσεων αλιευμάτων που άγγιξε έως και το 80%, συνεπεία της ρύπανσης του Σαρωνικού τον περασμένο μήνα.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του υπουργείου, παρουσία του γενικού γραμματέα Λιμένων, Χρήστου Λαμπρίδη και υπηρεσιακών παραγόντων, οι εκπρόσωποι του Σωματείου Ιχθυοπωλών Αττικής «Ο Σκορπιός», ανέφεραν πως ο κλάδος των ιχθυοπωλών υπέστη 40-80% μείωση του τζίρου, την οποία μάλιστα απέδωσαν σε λανθασμένη ενημέρωση των καταναλωτών, παρά τους συνεχείς ελέγχους, ακόμη και στις ιχθυόσκαλες.

Μάλιστα, κατά την συνάντηση τονίστηκε, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό πρακτορείο, πως έλεγχοι γίνονται για την καταλληλόλητα των ψαριών, αλλά και τον τόπο αλίευσής τους – και γι’ αυτό τον λόγο άλλωστε, σε κάθε ιχθυοκιβώτιο αναγράφεται ο τόπος αλιείας, το όνομα του αλιευτικού σκάφους, το είδος του αλιεύματος και η ημερομηνία αλίευσης.

Σύμφωνα με τους ιχθυοπώλες, ανάλογη οικονομική ζημιά έχουν υποστεί και οι ιχθυοπαραγωγοί, όπως κι οι έμποροι. Στο πλαίσιο αυτό δε, ζήτησαν πληροφορίες από τον υπουργό, για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να κινηθούν όλοι όσοι επλήγησαν από το ναυάγιο, και να αιτηθούν αποζημιώσεις.

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, αφού εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη του υπουργείου σε όλους τους ζημιωθέντες από τη ρύπανση και έδωσε οδηγίες για τη διευκόλυνση των διαδικασιών, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ανοίγει στον Πειραιά, ειδικό Γραφείο Διεκδίκησης Αποζημιώσεων από το Διεθνές Ταμείο IOPC Funds, στο οποίο πρέπει να αποταθούν για να αποδείξουν τη ζημιά που υπέστησαν.

Ανάμεσα στα υπόλοιπα αιτήματα των ιχθυοπωλών, ήταν και η μείωση του ΦΠΑ από 24% σε 13% για ορισμένη κατηγορία αλιευμάτων, και την αλλαγή της περιόδου αλιείας με ανεμότρατες από Απρίλιο-Μάιο σε άλλους μήνες, καθώς τότε είναι η περίοδος αναπαραγωγής των ψαριών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ