ΕΛΛΑΔΑ

Το όνειρο των ανώτερων σπουδών γίνεται πραγματικότητα για 78 πρόσφυγες

Το όνειρο των ανώτερων σπουδών γίνεται πραγματικότητα για 78 πρόσφυγες
EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Το όνειρό τους πραγματικότητα κάνουν 78 πρόσφυγες, οι οποίες επελέγησαν μεταξύ εκατοντάδων, και έλαβαν υποτροφία για τις ανώτερες σπουδές τους.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μέσα από το πρόγραμμα υποτροφιών «Education Unites: From Camp to Campus», που οργανώνει η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα, σε συνεργασία με το Αμερικανικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης (Anatolia College), το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος (Deree) και την Αμερικανική Γεωργική Σχολή (Perrotis College) οι 78 πρόσφυγες θα έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν τις σπουδές τους.

Επιλέγησαν στο πρόγραμμα ύστερα από συνεντεύξεις και εξέταση περισσότερων από 400 αιτήσεων προσφύγων και αιτούντων άσυλο, ξεκίνησαν στις αρχές Οκτωβρίου τα μαθήματά τους για το πρώτο εξάμηνο της ακαδημαϊκής χρονιάς. Σύμφωνα με ανακοίνωση της πρεσβείας των ΗΠΑ, από αυτούς 48 φοιτούν στο Deree, 14 στο Αμερικανικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης, και 16 στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή.

Οι ωφελούμενοι του προγράμματος θα παρακολουθήσουν προπαρασκευαστικά μαθήματα Αγγλικών και μαθήματα σε διάφορους τομείς με βάση τις γνώσεις και την επαγγελματική τους κατάρτιση. Κυρίως, όμως, θα έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους, να αποκτήσουν γνώσεις, δεξιότητες και μονάδες σπουδών που θα μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν είτε στην Ελλάδα είτε σε οποιαδήποτε άλλη χώρα μετακινηθούν στο μέλλον, επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Υπογραμμίζεται επίσης πως για την προσέλκυση των καλύτερων νέων υποτρόφων ήταν σημαντική η συνεργασία με τις δομές των υπουργείων Παιδείας και Μεταναστευτικής Πολιτικής, των δήμων Αθηναίων, Θεσσαλονίκης και Πειραιά, την Υπηρεσία Ασύλου, ΜΚΟ, μεταφραστικές υπηρεσίες και εθελοντές που διέδωσαν τα νέα για το πρόγραμμα.

Τα μαθήματα, λοιπόν, ξεκίνησαν για τον νεαρό Αφγανό που ονειρεύεται να γίνει πιλότος, για την κοπέλα από το Πακιστάν που θέλει να γίνει ηλεκτρολόγος μηχανικός και τη Σύρια φοιτήτρια που σπούδαζε Νομική στο Χαλέπι, για τον Σύριο που θέλει να ακολουθήσει οικονομικές σπουδές και να ασχοληθεί με την επιχειρηματικότητα και δεκάδες άλλους που αισθάνονται ότι μπορούν πια να αποκτήσουν ένα όραμα για το μέλλον τους και να συμβάλουν ουσιαστικά στην χώρα στην οποία θα ζήσουν, αναφέρεται στην ανακοίνωση της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα.

Επίσης, ανακοινώθηκε η έναρξη των αιτήσεων για το εαρινό εξάμηνο, με καταληκτική προθεσμία στις 24 Νοεμβρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ