ΕΛΛΑΔΑ

Άνοιξε ο δρόμος για την εξέλιξη του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά σε Μητροπολιτικό Πάρκο

Άνοιξε ο δρόμος για την εξέλιξη του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά σε Μητροπολιτικό Πάρκο
Google Maps

Άνοιξε ο δρόμος για την εξέλιξη του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά σε Μητροπολιτικό Πάρκο μετά την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης του χώρου στον ομώνυμο δήμο από τον δήμαρχο, Δημήτρη Δεμουρτζίδη και τον διευθυντή του Ταμείου Εθνικής ‘Αμυνας (Τ.ΕΘ.Α.), αντιστράτηγο, Αντώνη Κονδύλη στη διάρκεια της εκδήλωσης – διαβούλευσης των στρατηγικών στόχων του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά.

Στη διαβούλευση έδωσαν το παρών οι αναπληρωτές υπουργοί Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μαρία Ανδρεαδάκη Βλαζάκη, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Επίσης, παρέστησαν ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, ο βουλευτής της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης και η διευθύντρια του πρωθυπουργικού γραφείου της Θεσσαλονίκης, Κατερίνα Νοτοπούλου.

Σε περίπου ένα χρόνο αναμένεται να ξεκινήσουν οι πρώτες εργασίες στο χώρο του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά, συνολικής έκτασης 350 στρεμμάτων. Σε πρώτη φάση θα γίνουν έργα πρασίνου και θα φυτευτούν 2.500 δέντρα, ενώ θα ακολουθήσει η αποκατάσταση των διατηρητέων και ιστορικών κτιρίων, μεταδίδει το Αθηναϊκό πρακτορείο.

«Σημαντική» χαρακτήρισε τη μέρα για ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας. Όπως είπε:

Έχει μεγάλη σημασία για εμάς να δημιουργηθεί ένας χώρος ψυχαγωγίας και πρασίνου, αυτό που αποκαλούμε Μητροπολιτικό Πάρκο. Ένα μέρος που θα το χαίρεται όλη η Θεσσαλονίκη. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται συνεργασία της περιφέρειας, του δήμου και της κυβέρνησης, ενώ το υπουργείο θα είναι κοντά για να αναδεικνύει και την ιστορικότητα του χώρου και τις ανάγκες της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Ο κ. Βίτσας υποστήριξε πως θα ακολουθήσει η αξιοποίηση και άλλων στρατοπέδων.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, ανέφερε πως "ανοίγει ένας μεγάλος πυρήνας πρασίνου στη δυτική Θεσσαλονίκη. Θα συζητήσουμε για τον σχεδιασμό των ελεύθερων χώρων, το πράσινο, τις διαδρομές πεζών, τους υδάτινους χώρους και τη χρήση του πάρκου".

Πρόσθεσε ο κ. Φάμελλος πως στόχος είναι να δημιουργηθεί «ένας χώρος βιώσιμος, ασφαλής, περιβαλλοντικά σωστός, βιοκλιματικός, που να προσφέρει στο τοπικό περιβάλλον». Ο δήμαρχος Παύλου Μελά, Δημήτρης Δεμουρτζίδης, χαρακτήρισε "ιστορική" τη σημερινή μέρα:

Μετά την 8η Μαρτίου που ο πρωθυπουργός έφερε την σύμβαση παραχώρησης του στρατοπέδου θεωρώ τη σημερινή την πιο σημαντική. Τελειώνουν τα διαδικαστικά και το στρατόπεδο Παύλου Μελά ανήκει στον ομώνυμο δήμο. Κλείνει ένα κεφάλαιο πολυετές για την πόλη μας. Είκοσι χρόνια η πόλη διεκδικούσε το στρατόπεδο. Σήμερα πετυχαίνει τον στόχο της και ανοίγει νέο κεφάλαιο, της αξιοποίησης που αποτελεί στοίχημα για τη δημοτική αρχή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ