ΕΛΛΑΔΑ

Νέα παράταση στην κατάθεση των προστατευομένων μαρτύρων στη δίκη της Χ.Α.

Νέα παράταση στην κατάθεση των προστατευομένων μαρτύρων στη δίκη της Χ.Α.
Φωτογραφία Αρχείου EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Νέα παράταση έλαβε η διαδικασία καταθέσεων στη δίκη της Χρυσής Αυγής, ύστερα από τις αιτιάσεις της υπεράσπισης ως προς τον τρόπο εξέτασης των πέντε προστατευόμενων μαρτύρων.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων υπέβαλαν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων σειρά ζητημάτων για τα οποία δεν διατυπώνεται με σαφή τρόπο σχετική πρόνοια στο νομικό πλαίσιο για τους προστατευόμενους μάρτυρες.

Τα θέματα που τέθηκαν, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αφορούν την παρουσία δικαστών της παρούσας σύνθεσης στον ειδικό χώρο της ΓΑΔΑ που θα βρίσκονται οι μάρτυρες κατά την εξέτασή τους. Κάποιοι εκ των υπερασπιστών ζήτησαν επίσης και την παρουσία όσων συνηγόρων επιθυμούν, στο χώρο αυτό.

Τέθηκε επίσης θέμα ως προς τον τρόπο μετάδοσης των καταθέσεων με υπερασπιστές να ζητούν όχι μόνο ηχητική αλλά και οπτική μετάδοση μέσω τεχνικών αλλοίωσης φωνής και εικόνας.

Με την πρότασή της η εισαγγελέας Έδρας Αδαμαντία Οικονόμου ζήτησε να κάνει δεκτό το δικαστήριο το αίτημα της υπεράσπισης για την παρουσία δικαστή από την Έδρα στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση ώστε να εξασφαλιστεί η φερεγγυότητα της διαδικασίας. Η εισαγγελική λειτουργός ζήτησε την απόρριψη των υπολοίπων αιτημάτων τονίζοντας ως προς αυτό για οπτική μετάδοση ότι παραβιάζει την έννοια του προστατευόμενου μάρτυρα η αποκάλυψη χαρακτηριστικών του.

Το δικαστήριο θα ανακοινώσει την απόφασή του την Τετάρτη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ