ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Πόλος έλξης για Τούρκους μελλόνυμφους το «σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ»

Θεσσαλονίκη: Πόλος έλξης για Τούρκους μελλόνυμφους το «σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ»
(EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ)

Την Θεσσαλονίκη επιλέγουν ως την πόλη που θα επισφραγίσουν τον έρωτά τους ολοένα και περισσότερα ζευγάρια από την Τουρκία.

Νέοι και νέες ταξιδεύουν από την Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη, την Άγκυρα, το Εσκί Σεχίρ, ακόμη και από την κεντρική Τουρκία, ως τη Θεσσαλονίκη για να τελέσουν τον γάμο τους στο τουρκικό προξενείο, το κτίριο που κάποτε ήταν η κατοικία του ιδρυτή του σύγχρονου τουρκικού κράτους, του Κεμάλ Ατατούρκ.

Για πολλούς Τούρκους, ο γάμος στο συγκεκριμένο κτίριο είναι όχι απλά «μυσταγωγία», αλλά και «εφόδιο ζωής», όπως οι ίδιοι ομολογούν.

Μόνο το 2014 επισκέφθηκαν το προξενείο στη Θεσσαλονίκη περισσότεροι από 120.000 Τούρκοι πολίτες, αρκετοί από αυτούς νέοι, που έχουν ως βασικό στόχο της επίσκεψής τους στην πόλη τον γάμο τους στον ιερό για αυτούς χώρο, λόγω της φερόμενης γέννησης εκεί του Τούρκου ηγέτη.

54536841


Πηγή:ΑΠΕ ΜΠΕ/STR

Και μόνο η ύπαρξη του κτιρίου αυτού στη Θεσσαλονίκη αποδεικνύεται εδώ και λίγα χρόνια αρκετή για την αύξηση του ρεύματος των Τούρκων επισκεπτών στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας και ικανή να καταστήσει την πόλη βασικό προορισμό για τους τουρίστες από τη γειτονική χώρα.

Οι Τούρκοι τουρίστες επισκέπτονται τη Θεσσαλονίκη με τις οικογένειες τους ή με τους υποψήφιους συζύγους τους για ένα σύντομο τριήμερο, τετραήμερο, ή και εβδομαδιαίο ταξίδι και αφού περιηγηθούν πρώτα στους χώρους του δικού τους πολιτισμικού ενδιαφέροντος ανακαλύπτουν και τις ομορφιές της Μακεδονίας.

Το ταξίδι του γάμου, συνήθως τριήμερο, περιλαμβάνει παραδοσιακό γεύμα σε κάποια από τις δεκάδες ταβέρνες της Θεσσαλονίκης, γλέντι σε νυχτερινό κέντρο μετά το μυστήριο και φυσικά όλη την προετοιμασία πριν από το μυστήριο του γάμου, με αγορές σε ακριβά καταστήματα ένδυσης και υπόδησης και φυσικά με την περιποίηση των μελλόνυμφων σε κομμωτήρια και χώρους αισθητικής.

Το πρόγραμμά τους περιλαμβάνει κλασικά πρωινή βόλτα στην παραλιακή λεωφόρο, καφέ στην περιοχή της πλατείας Αριστοτέλους, του λιμανιού και του Λευκού Πύργου και αργότερα τη διαδικασία της τέλεσης του μυστηρίου. Ακολουθεί νυχτερινό γλέντι με όλους τους συγγενείς, που επίσης συνοδεύουν το ζευγάρι των μελλονύμφων και όλο αυτό είναι ένα event, όχι μόνο των εύπορων αλλά και των μεσαίας τάξης οικογενειών της Τουρκίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εύποροι Τούρκοι, κυρίως οι κοπέλες, επιθυμούν να γίνει η διαδικασία του γάμου στο τουρκικό προξενείο και το σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ, θεωρώντας το ως εφόδιο στη ζωή τους αλλά και ως μέσο επίδειξης και ανάδειξης του τρόπου ζωής τους, ζώντας το όνειρό τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ