Κοινωνικό μέρισμα: Οδηγίες για το πώς να αιτηθείτε και πώς θα το λάβετε
Διευκρινίσεις για το πώς θα χορηγηθεί το κοινωνικό μέρισμα έδωσε σήμερα, μέσω συνεντεύξεων σε πρωινές τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, ο Γενικός Γραμματέας Πρόνοιας του υπουργείου Εργασίας Δημήτρης Καρέλλας.
Σύμφωνα με τον κ. Καρέλλα, μόλις εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση, κάτι που αναμένεται έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, θα ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων και μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί το μέρισμα.
Η διαδικασία, όπως τόνισε ο κ. Καρέλλας είναι η εξής:
1) Ο ενδιαφερόμενος θα εισέρχεται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα www.koinonikomerisma.gr και στο http://www.gsis.gr/gsis/info/gsis_site/Services/Polites/merisma.html, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς του Taxis.
2) Η φόρμα θα είναι προσυμπληρωμένη με το φορολογητέο εισόδημα του 2016. Ο ενδιαφερόμενος θα συμπληρώνει έγκυρο αριθμό IBAN, τον ΑΜΚΑ, το mail και τον αριθμό κινητού τηλεφώνου για να του αποσταλεί η σχετική ειδοποίηση.
Για ζητήματα σχετικά με το τεκμαρτό εισόδημα, τους ανέργους και τους φιλοξενούμενους η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει διευκρινίσει τα εξής:
-Όσοι είχαν εισοδήματα το 2016 αλλά ήταν άνεργοι το 2017 θα λάβουν το μέρισμα, καθώς θα τους αφαιρεθεί αντίστοιχο ποσοστό από το εισόδημα του 2016, ανάλογα με τους μήνες που ήταν άνεργοι.
-Το τεκμαρτό εισόδημα είναι εκείνο βάσει του οποίου θα κριθεί αν θα ληφθεί από κάποιον το κοινωνικό μέρισμα και το ύψος αυτού. Με τον υπολογισμό του τεκμαρτού εισοδήματος θα δοθεί μικρότερο μέρισμα σε κάποιες ομάδες φορολογούμενων, ενώ δεν υπάρχει μέχρι τώρα σχεδιασμός για να αλλάξει αυτό.
-Οι φιλοξενούμενοι είναι δηλωμένοι στην πλατφόρμα του κοινωνικού μερίσματος. Αν ωστόσο απαιτηθεί θα ειδοποιηθεί ο φιλοξενούμενος ώστε να μπει στο Taxis και να δηλώσει ότι συναινεί να χρησιμοποιηθούν τα στοιχεία του.
Τέλος, να σημειωθεί πως δεν έχει ξεκαθαριστεί το τι θα γίνει με κατόχους οχημάτων που επιβαρύνονται με φόρο πολυτελείας, αλλά πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια και σε πολλές περιπτώσεις είναι πολύτεκνοι.
Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για έκτακτο επίδομα Πάσχα - Ποιοι θα το λάβουν
00:30
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΜΑΣ, ΛΕΕΙ Ο ΤΡΑΜΠ: Πυραυλική καταιγίδα στη Μέση Ανατολή: Η εξόντωση της ηγεσίας του Ιράν και το «παράθυρο» αποκλιμάκωσης
23:59
Ιρανικά ΜΜΕ: Νεκροί επτά στρατιωτικοί διοικητές
23:50
Πόλεμος στο Ιράν: Επτά τραυματίες στην Ιερουσαλήμ σε ιρανική πυραυλική επίθεση
23:44