ΕΛΛΑΔΑ

Ενοποίηση επιδομάτων και μισθών στο Δημόσιο φέρνει το νέο μισθολόγιο

Ενοποίηση επιδομάτων και μισθών στο Δημόσιο φέρνει το νέο μισθολόγιο
Reuters/Dado Ruvic

Μπορεί το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να έχει έτοιμο το νομοσχέδιο για το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο από το καλοκαίρι, ωστόσο αυτό αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες εβδομάδες με αλλαγές στη Βουλή, προκειμένου να ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2016.

Σε συναντήσεις μεταξύ στελεχών του υπουργείου Εσωτερικών με το οικονομικό επιτελείο για το μισθολόγιο στον δημόσιο τομέα μέσα στην εβδομάδα αποφασίστηκε η αποσύνδεσή του μισθολογίου από το βαθμολόγιο και η επανακατάταξη των υπαλλήλων σε μισθολογικά κλιμάκια.

Αν και στελέχη του ΓΛΚ αναφέρουν πως οι αλλαγές στο μισθολόγιο θα έχουν ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, ωστόσο στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών δεν αποκλείουν ότι θα υπάρξουν μειώσεις επί του ονομαστικού μισθού. "Με την ενοποίηση επιδομάτων και μισθών θα υπάρξουν μειώσεις έτσι και αλλιώς", αναφέρουν.

Από το ΓΛΚ επισημαίνουν ότι περίπου 170.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα έχουν τις ίδιες αποδοχές με το νέο μισθολόγιο, ενώ περίπου 314.000 θα δουν μια ελάχιστη αύξηση (20-30 ευρώ) στον μισθό τους, λόγω της απομείωσης που θα επέλθει σε άλλους υπαλλήλους λόγω της σταδιακής απάλειψης της προσωπικής διαφοράς.

Η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς θα αφορά περίπου σε 90.000 υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών και του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, οι οποίοι δεν θα παίρνουν τη βαθμολογική ωρίμαση των αμοιβών ως και το 2019. Έτσι θα υπάρξει πλήρης απάλειψη της προσωπικής διαφοράς έως το 2021.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ