ΕΛΛΑΔΑ

Κινηματογραφική καταδίωξη εμπόρων ναρκωτικών με ταχύπλοο σκάφος από το Λιμενικό (pics&vid)

Κινηματογραφική καταδίωξη εμπόρων ναρκωτικών με ταχύπλοο σκάφος από το Λιμενικό (pics&vid)
EUROKINISSI/ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ

Πολυμελής εγκληματική οργάνωση, που δραστηριοποιείτο με ταχύπλοα σκάφη εξαιρετικών δυνατοτήτων στη διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών από την Αλβανία στην Ελλάδα, σε άλλες χώρες της Ευρώπης και τρίτων χωρών, εξάρθρωσε το λιμενικό σώμα.

Η επιχείρηση -κατά την οποία κατασχέθηκαν ποσότητες ακατέργαστης κάνναβης περίπου 1,6 τόνων και έχουν συλληφθεί έως τώρα 10 άτομα- είχε ξεκινήσει από το απόγευμα της Παρασκευής 24/11 όταν ταχύπλοο σκάφος εντοπίστηκε να προσεγγίζει τις αλβανικές ακτές.

Το εν λόγω σκάφος που παρακολουθείτο εδώ και καιρό αφού παρέλαβε φορτίο της ακατέργαστης κάνναβης εισήλθε εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων και άρχισε η καταδίωξή του από σκάφος του λιμενικού.

Υπήρξε εμπλοκή και ανταλλαγή πυρών μεταξύ των επιβαινόντων του ταχύπλοου με το σκάφος του λιμενικού που είχε ως αποτέλεσμα στελέχη του σώματος, λόγω των επικίνδυνων ελιγμών να πέσουν στη θάλασσα και να τραυματιστούν ελαφρά.

Βραδινές ώρες του Σαββάτου 25/11 το ταχύπλοο με τις ναρκωτικές ουσίες, μετά από συνεχή επιχείρηση καταδίωξης, εντοπίστηκε και ακινητοποιήθηκεστη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Μακρονήσου και Κέας μετά από ρίψη στοχευμένων βολών από ελεύθερους σκοπευτές της μονάδας υποβρυχίων αποστολών που επέβαιναν σε ελικόπτερο του λιμενικού.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό πρακτορείο, οι συνθήκες της καταδίωξης ήταν δύσκολες λόγω της μεγάλης ταχύτητας του ταχύπλοου που έφερε τρεις εξωλέμβιους κινητήρες 350 ίππων και πραγματοποιούσε συνεχείς ελιγμούς, αλλά και του σκότους που επικρατούσε. Στο ταχύπλοο σκάφος επέβαιναν δύο υπήκοοι Αλβανίας και ένας υπήκοος Ιταλίας, οι οποίοι και συνελήφθησαν, ενώ στο εσωτερικό του, εντοπίστηκαν δέματα διαφόρων μεγεθών τα οποία περιείχαν ποσότητα ακατέργαστης ινδικής κάνναβης που υπερβαίνει τον ενάμισι τόνο.

Στη συνέχεια, το ταχύπλοο σκάφος μαζί με τους συλληφθέντες και τις κατασχεθείσες ναρκωτικές ουσίες συνοδεία περιπολικού σκάφους του λιμενικού με στελέχη της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών, οδηγήθηκε στο λιμένα Πειραιά. Ένας εκ των τριών συλληφθέντων διακομίσθηκε με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών "Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ" για προληπτικούς λόγους.

Επίσης, κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων που εξελίχθηκαν παράλληλα συνελήφθησαν και έτερα μέλη με διακριτούς ρόλους στη δομή της εγκληματικής οργάνωσης, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των συλληφθέντων μέχρι στιγμής σε δέκα άτομα, μεταξύ των οποίων έξι υπήκοοι Αλβανίας, δύο Ιταλοί , ένας Βούλγαρος και ένας Έλληνας.

Για την υπόθεση οι υπηρεσίες του λιμενικού σώματος αναζητούν και άλλα άτομα ενώ σημειώνεται ότι κατά την διάρκεια της καταδίωξης οι επιβαίνοντες του ταχύπλοου που μετέφερε τα ναρκωτικά έριξαν στη θάλασσα οπλισμό, ναρκωτικές ουσίες καθώς και άλλα ενοχοποιητικά στοιχεία.

Πέραν από τις ναρκωτικές ουσίες κατασχέθηκαν μέχρι τώρα, ένα ταχύπλοο σκάφος με τρεις εξωλέμβιους κινητήρες των 350 ίππων έκαστος και ένα ταχύπλοο σκάφος με τέσσερις εξωλέμβιους κινητήρες των 350 ίππων έκαστος, όπλα και άλλα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι έρευνες για την υπόθεση συνεχίζονται, ενώ στο πλαίσιο της συνεργασίας της Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου με εταίρους σε ευρωπαϊκό επίπεδο, διερευνώνται οι διασυνδέσεις των ηγετικών στελεχών της εγκληματικής οργάνωσης προκειμένου να εξακριβωθεί όλο το φάσμα της παράνομης δραστηριότητάς τους ως προς την εισαγωγή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στην Ευρώπη, ενώ προανάκριση κατά την αυτόφωρη διαδικασία, διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής καθώς και ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός συνεχάρησαν τον Αρχηγό του Λιμενικού Αντιναύαρχο, Σταμάτιο Ράπτη και τα στελέχη του σώματος που συμμετείχαν στην επιχείρηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ