ΕΛΛΑΔΑ

Σήμερα ξεκινούν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί

Σήμερα ξεκινούν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί
Getty images/ideal images/Christopher Furlong / Staff

Πρεμιέρα κάνουν σήμερα, Τετάρτη οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, μετά την άρση της αποχής των συμβολαιογράφων.

Η διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει περίπου τέσσερις ώρες και η ηλεκτρονική πλατφόρμα με τους πρώτους δέκα περίπου πλειστηριασμούς θα ανοίξει σε όσους έχουν εγγραφεί στο σύστημα και έχουν καταθέσει την απαιτούμενη εγγύηση.

Με την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών οι τράπεζες επιχειρούν ολομέτωπη επίθεση στους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Αν και στα συρτάρια τους έχουν ήδη αποφάσεις που τους δίνουν το δικαίωμα να προχωρήσουν σε περίπου 10.000 πλειστηριασμούς ακινήτων ιδιωτών και επιχειρήσεων, οι τράπεζες – εφόσον δεν υπάρξει κάποια αιφνίδια αλλαγή – σχεδιάζουν να ξεκινήσουν από ακίνητα η αξία των οποίων είναι άνω των 300.000 ευρώ. Τα ακίνητα αυτά είναι επαγγελματικά αλλά και οικιστικά.

Την ίδια ώρα, ετοιμάζονται και για πώληση νεών πακέτων «κόκκινων» δανείων, το συνολικό ύψος των οποίων εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 12,5 δισ. ευρώ το τέλος του 2019.

Πρόκειται κυρίως για δάνεια ιδιωτών χωρίς εξασφαλίσεις (κάρτες και καταναλωτικά δάνεια) αλλά και δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων που είχαν δοθεί στην πλειονότητά τους για κεφάλαια κίνησης.

Ήδη οι τέσσερις μεγάλες συστημικές τράπεζες έχουν εκπονήσει σχέδια για την πώληση αυτών των δανείων, μέρος των οποίων μάλιστα έχει διαγραφεί και από τους ισολογισμούς τους, καθώς θεωρήθηκε ότι δεν μπορούν να ανακτηθούν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ