ΕΛΛΑΔΑ

Γενική απεργία σε Μυτιλήνη και Λήμνο για τον ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου

Γενική απεργία σε Μυτιλήνη και Λήμνο για τον ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε σήμερα, Τετάρτη, στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη, πραγματοποιώντας γενική απεργία στο νησί με αίτημα την παραμονή των νησιών του Αιγαίου σε καθεστώς μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.

Κλειστές παρέμειναν όλες οι υπηρεσίες, οι τράπεζες, τα μαγαζιά, οι επιχειρήσεις, τα περίπτερα και τα σούπερ μάρκετ.

«Το μεταναστευτικό και ο ΦΠΑ είναι δύο διαφορετικά προβλήματα που συνδέονται μεταξύ τους με κάτι κοινό. Την απαράδεκτη συμπεριφορά της κυβέρνησης στον τόπο μας που θέλει να τον μετατρέψει σε μια απέραντη φυλακή ψυχών με εξαθλιωμένους οικονομικά κατοίκους» σημείωσε στην κεντρική του ομιλία προς τους συγκεντρωμένους ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, Παναγιώτης Παπαρίσβας, τονίζοντας:

Την ώρα που οι φορείς των άλλων περιοχών της πατρίδας μας συνεδριάζουν για να αναπτύξουν τις επιχειρήσεις τους, εμείς βρισκόμαστε εδώ για να αμυνθούμε στις καταστροφικές πολιτικές που θέλουν να μας επιβάλουν.

18785318

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου:

Ο μειωμένος ΦΠΑ ήρθε από την Πολιτεία για τις παραμεθόριες περιοχές -μην ξεχνάτε ότι και ο νομός Έβρου είχε μειωμένο ΦΠΑ- ως προνόμιο για την παραμονή μας σε ένα τόπο κοντά σε έναν επιθετικό και απρόβλεπτο γείτονα. Τώρα τι έγινε; Μήπως το να ζεις κοντά σε έναν εντελώς αναξιόπιστο γείτονα που εμπορεύεται ανθρώπινες ψυχές και σου μεταφέρει ένα τεράστιο πρόβλημα, δεν είναι σοβαρή υπόθεση; Μήπως και μετακινήθηκαν τα νησιά μας προς την ηπειρωτική Ελλάδα και δεν το πήραμε είδηση; Μήπως δεν έχουμε πια τεράστια κόστη μεταφοράς ανθρώπων και εμπορευμάτων; Μήπως δεν έχουμε τεράστια χρονικά κόστη;.

Στο δικό του χαιρετισμό προς τους συγκεντρωμένους ο δήμαρχος του νησιού, Σπύρος Γαληνός σημείωσε πως: «το νησί δεν συζητά, δεν συνδιαλέγεται. Διεκδικεί, απαιτεί και θα επιβάλλει τα δίκαια του σε αυτούς που έκαναν αναστολή εφαρμογής άρθρου του Συντάγματος που προβλέπει για την νησιωτικότητα και τους μειωμένους συντελεστές του ΦΠΑ. Δεν δεχόμαστε αντίδωρα και αναστολές εφαρμογής όλων όσων δικαιούμαστε και κερδίσαμε με αγώνες. Δικαιούμαστε πολύ περισσότερα γιατί είμαστε το σύνορο της Ελλάδος, το σύνορο της Ευρώπης».

18785319

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ

Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό πρακτορείο, χαιρέτισαν, επίσης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου του νησιού, Βαγγέλης Μυρσινιάς, ο αντιπεριφερειάρχης Στρατής Κύτελης και ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Χαράλαμπος Αθανασίου.

Μετά τις ομιλίες οι συγκεντρωμένοι πορεύθηκαν στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής πολιτικής όπου όμως δεν επέδωσαν το ψήφισμα με τα αιτήματα τους δεδομένου του ότι ο γενικός γραμματέας απουσίαζε.

Ανάλογη ήταν η συμμετοχή στη σημερινή κινητοποίηση και των πολιτών της Λήμνου.

Σημειώνεται ότι η σημερινή κινητοποίηση με την οποία διεκδικήθηκε η παραμονή των νησιών του Αιγαίου σε καθεστώς μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ κηρύχθηκε με απόφαση του Συντονιστικού Οργάνου των επαγγελματικών και επιστημονικών φορέων σε Μυτιλήνη και Λήμνο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ