ΕΛΛΑΔΑ

Κοινωνικό μέρισμα: Τι γίνεται με εγκεκριμένες αιτήσεις που χάθηκαν λόγω προβλήματος στο λογαριασμό

Κοινωνικό μέρισμα: Τι γίνεται με εγκεκριμένες αιτήσεις που χάθηκαν λόγω προβλήματος στο λογαριασμό
Reuters

Διευκρινίσεις σχετικά με το τι θα γίνει με τις εγκεκριμένες αιτήσεις, για τις οποίες, ωστόσο, δεν έχει καταβληθεί το επίδομα του κοινωνικού μερίσματος, λόγω προβλήματος με το λογαριασμό, δίνονται μεταξύ άλλων στις οδηγίες για την περίοδο παράτασης του κοινωνικού μερίσματος που αναρτήθηκαν στο διαδικτυακό τόπο www.koinonikomerisma.gr.

Όπως αναφέρεται στην πλατφόρμα, μόλις γίνει η ενημέρωση με την τελική λίστα απορρίψεων από τις τράπεζες, θα ακυρωθούν οι αιτήσεις που δεν πληρώθηκαν και θα μπορεί να ξαναγίνει νέα αίτηση, στην οποία πρέπει να προσέξετε να δηλώσετε ΙΒΑΝ που να μπορείτε να εισπράξετε το κοινωνικό μέρισμα. Θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση.

Ακολουθούν και άλλες ερωτήσεις και απαντήσεις για την περίοδο παράτασης του κοινωνικού μερίσματος.

Ερώτηση: Ποιοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση κατά την περίοδο παράτασης;

Απάντηση: Όλοι ανεξαιρέτως, αρκεί να μην συμμετέχουν σε νοικοκυριό, του οποίου η αίτηση έχει εγκριθεί. Δεν απαιτείται να έχετε εκκρεμή, ακυρωμένη ή απορριφθείσα αίτηση.

Ερώτηση: Είμαι μονογονεϊκή οικογένεια που εγκρίθηκε στην κυρίως φάση. Πως μπορώ να κάνω αίτηση, ώστε να πάρω τη διαφορά;

Απάντηση: Δεν χρειάζεται να κάνετε αίτηση. Θα υπολογιστεί αυτόματα από το σύστημα η διαφορά και θα πιστωθεί στο λογαριασμό που έχετε ορίσει στην αίτησή σας, όταν πληρωθεί το κοινωνικό μέρισμα αιτήσεων που υποβλήθηκαν στην περίοδο παράτασης.

Ερώτηση: Έχω εγκεκριμένη αίτηση από την κυρίως φάση του κοινωνικού μερίσματος (έως 12/12/2017) και θέλω να την ακυρώσω. Πώς το κάνω;

Απάντηση: Δεν έχετε δικαίωμα ακύρωσης εγκεκριμένης αίτησης της κυρίως φάσης.

Αλλαγές αναφορικά με τα κριτήρια

  • Αν το αιτών πρόσωπο είναι 67 ετών και άνω, δεν γίνεται έλεγχος για την ύπαρξη ενός τουλάχιστον ασφαλίσιμου μήνα στην κοινωνική ασφάλιση.
  • Αν το αιτών πρόσωπο είναι άτομο με αναπηρία 67% και άνω, δεν γίνεται έλεγχος για την ύπαρξη ενός τουλάχιστον ασφαλίσιμου μήνα στην κοινωνική ασφάλιση.
  • Για τις μονογονεϊκές οικογένειες, υπάρχει προσαύξηση 0,25 στην κλίμακα ισοδυναμίας του νοικοκυριού και μέχρι το μέγιστο του 3.
  • Δεν θεωρείται ένδειξη πολυτελούς διαβίωσης η δήλωση ποσού έως 1.500 ευρώ για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία.

Η εφαρμογή www.koinonikomerisma.gr άνοιξε ξανά για την υποβολή αιτήσεων την Παρασκευή και θα κλείσει στις 26 Δεκεμβρίου, προκειμένου να διορθωθούν αδικίες και λάθη που έγιναν στην υποβολή των αιτήσεων για το κοινωνικό μέρισμα από συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών, όπως μονογονεϊκές οικογένειες, ανασφάλιστοι ηλικιωμένοι, μονοπρόσωπα νοικοκυριά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ