ΕΛΛΑΔΑ

ΟΑΕΔ: Άμεσα η χορήγηση των επιδομάτων που εξήγγειλε η Αχτσιόγλου

ΟΑΕΔ: Άμεσα η χορήγηση των επιδομάτων που εξήγγειλε η Αχτσιόγλου
EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ

Τα δύο επιδόματα που εξήγγειλε το Σαββατοκύριακο η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, πρόκειται να χορηγήσει άμεσα ο ΟΑΕΔ, δηλώνει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η διοικήτρια του ΟΑΕΔ, Μαρία Καραμεσίνη.

Πρόκειται για το έκτακτο επίδομα νεανικής αλληλεγγύης, μία εφάπαξ παροχή 400 ευρώ σε μη επιδοτούμενους ανέργους, ηλικίας 18-24 ετών, εγγεγραμμένους στο μητρώο του ΟΑΕΔ, την 31η Οκτωβρίου 2017, που παραμένουν εγγεγραμμένοι στο μητρώο και μη επιδοτούμενοι, κατά την ημερομηνία έκδοσης της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ). Η κ. Καραμεσίνη επισημαίνει ότι το επίδομα θα έχει πιστωθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων, έως το τέλος του έτους.

Επίδομα «νεανικής αλληλεγγύης»: Όροι και προϋποθέσεις για τους δικαιούχους

Μέσω των δηλώσεών της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τονίζει, επίσης, ότι το επίδομα αυτό αποτελεί μέρος της συνολικής πολιτικής του υπουργείου Εργασίας και του ΟΑΕΔ για την αντιμετώπιση των προβλημάτων εργασιακής ένταξης, επαγγελματικής αποκατάστασης και βιοπορισμού των νέων στις σημερινές συνθήκες της αγοράς εργασίας. Κατά τη διάρκεια του 2017, όπως σημειώνει, ο ΟΑΕΔ υλοποίησε μεγάλο αριθμό προγραμμάτων απασχόλησης, μεταξύ των οποίων και δύο στοχευμένα προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας για άνεργους νέους 18-29 ετών.

«Για το πρώτο τρίμηνο του 2018, έχουμε προγραμματίσει την έναρξη δύο επιπλέον προγραμμάτων. Το πρώτο αφορά την πρώτη πρόσληψη ανέργων από αυτοαπασχολούμενους και επιχειρηματίες νέους, ηλικίας έως 35 ετών, με μεγαλύτερο ύψος επιχορήγησης για την πρόσληψη νέων έως 29 ετών, ενώ το δεύτερο είναι ένα πιλοτικό πρόγραμμα για την ολοκληρωμένη υποστήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας» αναφέρει η διοικήτρια του ΟΑΕΔ.

«Παρόλο που η παρατεταμένη και βαθιά οικονομική κρίση της "έκοψε τα φτερά", η νέα γενιά διαθέτει προσόντα και δημιουργικότητα, που είναι απαραίτητα στοιχεία για την έξοδο από την κρίση σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο» σχολιάζει η κ. Καραμεσίνη.

Στις δηλώσεις της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφέρεται και στην έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους εργαζόμενους πλημμυροπαθείς της δυτικής Αττικής (δήμοι Μάνδρας-Ειδυλλίας και Μεγαρέων), «που, σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο δίδει στην υπουργό Εργασίας τη δυνατότητα χορήγησης τέτοιας ενίσχυσης, ύστερα από γνώμη του ΔΣ του ΟΑΕΔ, σε εργαζόμενους επιχειρήσεων που διέκοψαν ολικά ή μερικά τη λειτουργία τους, λόγω περιστατικών ανωτέρας βίας και ανέστειλαν τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους για το αντίστοιχο διάστημα. Η ενίσχυση θα παρασχεθεί το νέο έτος, μετά την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης».

Οικονομική ενίσχυση 650 ευρώ σε εργαζόμενους επιχειρήσεων που καταστράφηκαν από τις πλημμύρες

«Υλοποιώντας την πολιτική του υπουργείου Εργασίας, ο ΟΑΕΔ στέκεται στο πλευρό των πληττόμενων ομάδων εργαζομένων όλης της χώρας» τονίζει.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, οι δυνητικοί δικαιούχοι του επιδόματος Νεανικής Αλληλεγγύης ανέρχονται σε περίπου 55.000 άτομα και για τη χορήγηση του ποσού έχει δεσμευθεί κονδύλι άνω των 20.000.000 ευρώ.

Οι δικαιούχοι δεν χρειάζεται να υποβάλουν αίτηση, αλλά μόνο να δηλώσουν/επικαιροποιήσουν ηλεκτρονικά τα στοιχεία του τραπεζικού τους λογαριασμού (ΙΒΑΝ), το αργότερο έως την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017, κάνοντας χρήση της εφαρμογής στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ