ΕΛΛΑΔΑ

Αντιδράσεις για τον ΦΠΑ στα νησιά

Αντιδράσεις για τον ΦΠΑ στα νησιά
Φωτογραφία αρχείου ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/EUROKINISSI

Έντονη δυσαρέσκεια εκφράζουν στελέχη της αυτοδιοίκησης των νησιών του Βόρειου Αιγαίου, στα οποία καταργείται το καθεστώς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.

Ειδικότερα, η δήμαρχος Αγίου Ευστρατίου, μιλώντας στον Σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ, Μαρία Κακκαλή, τόνισε ότι η εξέλιξη ήταν αναμενόμενη «αφού οι συντελεστές ΦΠΑ επρόκειτο να αυξηθούν εδώ και ένα χρόνο και η διατήρησή του μέτρου ήταν πάλι για το προσφυγικό. Οι συνέπειες όμως για μας θα είναι ολέθριες, οι κάτοικοι μικρών νησιών όπως είναι ο Άη Στράτης, θα εξοντωθούν οικονομικά, ενώ το κράτος δεν θα κερδίσει τίποτα».

Ο δήμαρχος Ικαρίας, Στέλιος Σταμούλος, είπε πως «κανέναν στην Ικαρία δεν ξάφνιασε αυτή η απόφαση. Είναι ακόλουθη της γενικότερης πολιτικής της κυβέρνησης. Η τακτική όμως των επιδομάτων, για να αντισταθμίσει τη νησιωτικότητα, προσβάλει τη νοημοσύνη των νησιωτών. Όσον αφορά το μεταφορικό ισοδύναμο, το ακούμε εδώ και χρόνια, το ανακυκλώνουν χωρίς να είναι έτοιμοι για την ουσιαστική υλοποίησή του».

Ο δήμαρχος Ψαρών, Δημήτρης Βρατσάνος, είπε: «Απογοήτευση επικρατεί στο νησί από την απόφαση αυτή. Σε μια εποχή κρίσης, που πασχίζουμε να κρατήσουμε τους ανθρώπους μας στα νησιά, το μέτρο αυτό είναι δυσβάσταχτο. Μεγάλο είναι το πλήγμα και για τον τουρισμό, που τα τελευταία χρόνια είχαμε σημάδια ανόδου στα Ψαρά».

Ο δήμαρχος Φούρνων, Γιάννης Μαρούσης, είπε ότι «αυτή ήταν η ταφόπλακα σε όποια ανάπτυξη εννοούσαμε στα μικρά νησιά του Αιγαίου, καθώς γίνεται πια πολύ δύσκολη η διαβίωσή μας σε αυτό τον τόπο».

Με τη σειρά του ο δήμαρχος Λήμνου, Δημήτρης Μαρινάκης, δήλωσε ότι «πρόκειται για κοροϊδία των νησιωτών, γιατί άλλες υποσχέσεις μας έδιναν, κυβέρνηση και βουλευτές, στις τελευταίες μας συναντήσεις στην Αθήνα, τη Δευτέρα. Εγώ θα καλέσω όλους τους δημάρχους των νησιών να αντιδράσουμε συλλογικά».

Τέλος, «είναι απαράδεκτη αυτή η διάκριση μεταξύ των νησιών» τόνισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου της Μυτιλήνης, Βαγγέλης Μυρσινιάς και συνέχισε: «Δεν είναι θέμα προσφυγικού, αλλά αναγνώρισης της νησιωτικότητας. Αλλά και για τα πέντε νησιά που διατηρείται ο μειωμένος ΦΠΑ, δεν μπορεί να λαμβάνεται μια τέτοια απόφαση που να μην αφορά ολόκληρο το οικονομικό έτος».

Αντίθετοι και οι δήμαρχοι Χίου και Μυτιλήνης

Αντίθετοι είναι οι δήμαρχοι της Χίου και Μυτιλήνης -νησιών στα οποία παρατάθηκε επί εξάμηνο το καθεστώς μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ- στην αύξηση των συντελεστών σε άλλα νησιά.

Σε ανακοίνωσή του, ο δήμαρχος του νησιού της Μυτιλήνης, Σπύρος Γαληνός, δήλωσε τα παρακάτω, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ:

Οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ είναι ένα κεκτημένο ετών όλων των νησιών, για την ανακούφιση των τοπικών κοινωνιών από το αυξημένο κόστος της νησιωτικότητας.

Δεν είναι σε καμία περίπτωση ένα αντισταθμιστικό μέτρο για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών και για την ανθρωπιά των νησιωτών, όπως δείχνει η παράτασή εφαρμογής του μέτρου μόνο για τα 5 νησιά.

Τα πολύ μικρά ακριτικά νησιά, των οποίων οι κάτοικοι φυλούν Θερμοπύλες και επιτελούν εθνικό έργο, αντί να απαλλαχθούν πλήρως από το ΦΠΑ, όπως θα έπρεπε, είναι από τα πρώτα που πλήττονται άμεσα και βάναυσα.

Το κεκτημένο των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ πρέπει να διατηρηθεί ως έχει σε όλα τα νησιά. Τα ισοδύναμα μέτρα που θα εφαρμοστούν δεν επαρκούν για να αντισταθμίσουν την τεράστια ζημιά που θα προκληθεί.

Ο δήμαρχος Χίου, Μανώλης Βουρνούς, σε ανακοίνωση του αναφέρει: «Η κυβέρνηση συνεχίζει να αντιμετωπίζει τα νησιά του Αιγαίου με ημίμετρα. Η διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για έξι μήνες και μόνο για τα πέντε νησιά που δέχονται το κύριο βάρος των προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών, είναι τουλάχιστον προσβλητική για όλους εμάς τους κατοίκους των ακριτικών νησιών».

«Ο μειωμένος ΦΠΑ» συνεχίζει στην ίδια ανακοίνωση ο δήμαρχος Χίου, «δεν έχει δοθεί χαριστικά. Δεν αποτελεί ούτε προνόμιο, ούτε ελεημοσύνη, που μας έχει δοθεί εξαιτίας των προσφυγικών ροών. Έρχεται σε αντιστάθμισμα των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι οικονομίες των νησιών, λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των νησιών μας, όπως εξάλλου και το μεταφορικό ισοδύναμο, το οποίο επίσης αποτελούσε διαχρονικά αίτημα των νησιών μας και το οποίο ελπίζουμε επιτέλους να υλοποιηθεί.

Αντί η κυβέρνηση να δίνει τις απαιτούμενες λύσεις στα νησιά, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της ανάπτυξης, αντί να δίνει ερεθίσματα στους κατοίκους να παραμένουν ή και να επιστρέφουν στα νησιά, άστοχα προσπαθεί να συνδέσει το θέμα του ΦΠΑ με την προσφυγική/μεταναστευτική κρίση, προβαίνοντας σε ένα ακατανόητο διαχωρισμό στην αντιμετώπιση των νησιών. Συνεχίζουμε τον αγώνα όλα τα νησιά ενωμένα. Θα συνεχίσουμε να απαιτούμε τη μόνιμη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για όλα τα νησιά του Αιγαίου».

Η άλλη πλευρά

Ως αναγκαίο κακό που θα συνέβαινε, λόγω απαίτησης των θεσμών, παρά τις επί δύο χρόνια αποφάσεις για την παράτασή του, μετά από δύσκολες διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης, παρουσίασε ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Μιχαηλίδης, την απόφαση για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε 27 νησιά.

«Με μεγάλη δυσκολία πήραμε την εξάμηνη παράταση για τα νησιά, στα οποία υπάρχουν Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης» ανέφερε σε συνέντευξή του στο «Ράδιο Αλήθεια» της Χίου και επισήμανε, αφ΄ ενός το αντισταθμιστικό που δίνεται στους κατοίκους των νησιών στα οποία αυξάνεται ο ΦΠΑ, με τη διανομή μερίσματος, που κατά μέσο όρο εκτιμά ότι θα φτάνει στα 1.000 ευρώ (με διευρυμένα κριτήρια ένταξης των δικαιούχων) και αφετέρου το μεταφορικό ισοδύναμο, το οποίο θεωρεί ότι είναι και το πλέον σοβαρό μέτρο, που θα εφαρμοστεί όμως από το 2ο εξάμηνο του 2018, με την επιδότηση προσώπων και εμπορευμάτων.

«Αυτό μπορεί να κάνει η κυβέρνηση, αυτό κάνει» ανέφερε ο κ. Μιχαηλίδης και σημείωσε, ότι στο πλαίσιο εφαρμογής του μεταφορικού ισοδύναμου, θα δημιουργηθεί Ανεξάρτητη Αρχή που θα λειτουργήσει ως παρατηρητήριο τιμών, για τον έλεγχο της απόδοσης στην τοπική οικονομία και κοινωνία του συγκεκριμένου μέτρου. «Ας μη βιαζόμαστε να βγάλουμε συμπεράσματα, πριν δούμε την εφαρμογή όλων όσων σχεδιάζονται από την κυβέρνηση για τα νησιά» κατέληξε ο κ. Μιχαηλίδης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ