ΕΛΛΑΔΑ

Βία κατά των γυναικών-ένα πρόβλημα με πολλαπλές κοινωνικές διαστάσεις και επιπτώσεις

Βία κατά των γυναικών-ένα πρόβλημα με πολλαπλές κοινωνικές διαστάσεις και επιπτώσεις
(EUROKINISSI // ΒΑΪΟΣ ΧΑΣΙΑΛΗΣ/φωτογραφία αρχείου)

Μια απάντηση: πρόγραμμα ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης του κοινού και δωρεάν νομική υποστήριξη σε γυναίκες θύματα έμφυλης βίας από το Κέντρο Γυναικείων Μελετών και Ερευνών «Διοτίμα» με την ευγενική χορηγία της εταιρείας Παπαστράτος.

Η βία κατά των γυναικών αναδεικνύεται σε πρόβλημα το οποίο η ελληνική κοινωνία οφείλει να αντιμετωπίσει ανοικτά και συλλογικά. Το Κέντρο Γυναικείων Ερευνών και Μελετών ΔΙΟΤΙΜΑ και η Παπαστράτος ενώνουν τις δυνάμεις τους για να προσφέρουν ακόμη μεγαλύτερη βοήθεια στα θύματα της έμφυλης βίας, τις γυναίκες που τη χρειάζονται, αλλά και να δημιουργήσουν το περιβάλλον εκείνο που θα αποτρέψει την περαιτέρω εξάπλωση του φαινομένου.

Το πρόγραμμα υλοποιείται σε τρείς άξονες. Προσφέρει νομική βοήθεια σε γυναίκες που βιώνουν ή έχουν βιώσει βία, ενώ παράλληλα στοχεύει να συμβάλλει στην εκπαίδευση των νέων και την ευαισθητοποίηση του κοινού για την έγκαιρη και αποτελεσματική αναγνώριση και αντίδραση σε αυτό το υπαρκτό και τόσο σοβαρό πρόβλημα.

Στον πυρήνα του προγράμματος βρίσκεται η παροχή δωρεάν νομικής βοήθειας και υποστήριξης σε γυναίκες που έχουν υποστεί βία για λόγους που σχετίζονται με το φύλο τους. Οι υπηρεσίες απευθύνονται σε γυναίκες με περιορισμένο ετήσιο εισόδημα οι οποίες έχουν μειωμένη πρόσβαση σε πληροφορίες, νομική υποστήριξη και υπεράσπιση. Μέσω της παροχής νομικής βοήθειας, η οποία εκτός από πρακτική ανάγκη είναι και ένα βήμα προς την αυτοδυναμία, το πρόγραμμα συμβάλει στην αποκατάσταση των συνεπειών της βίας και φιλοδοξεί να αποτρέψει τη δευτερογενή θυματοποίηση των γυναικών.

Παράλληλα, το πρόγραμμα που υλοποίει το Κέντρο «Διοτίμα», περιλαμβάνει τη δημιουργία ανοιχτών ομάδων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, με τη συμμετοχή νέων ανδρών και γυναικών από 18 έως 26 ετών, που θα προβληματιστούν και τοποθετηθούν γύρω από τον εντοπισμό καθημερινών φαινομένων έμφυλης βίας, αλλά και θα καλλιεργήσουν μια κουλτούρα μηδενικής ανοχής σε θέματα καθημερινών έμφυλων ανισοτήτων.

Τέλος, με στόχο να ανατραπεί η «κουλτούρα της σιωπής» και η «κουλτούρα της ανοχής», το Κέντρο «Διοτίμα» και η Παπαστράτος θα απευθυνθούν στο ευρύ κοινό με μια καμπάνια ευαισθητοποίησης πανελλαδικής εμβέλειας, στέλνοντας με σαφήνεια το μήνυμα ότι η βία κατά των γυναικών δεν μπορεί να γίνεται ανεκτή ή να αντιμετωπίζεται ως κανονική.

Το Κέντρο Γυναικείων Ερευνών και Μελετών ΔΙΟΤΙΜΑ, με δράση από το 1989, είναι μια οργάνωση ειδικευμένη στα θέματα που αφορούν στην Έμφυλη Βία, εθνικός εμπειρογνώμων στη βάση δεδομένων του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Έμφυλη Ισότητα (EIGE). Έχει μακρά εμπειρία στην ισότητα των φύλων, στην ένταξη των γυναικών προσφύγων και μεταναστριών και στην προστασία των δημοκρατικών αξιών και των δικαιωμάτων. Παρέχει δωρεάν νομική συνδρομή σε θύματα Έμφυλης Βίας και οργανώνει ομάδες ενδυνάμωσης για γυναίκες. Η επανένταξη των θυμάτων Έμφυλης Βίας, δηλαδή η παροχή υπηρεσιών υποστήριξης επανένταξης και η πρόληψη είναι οι κύριοι τομείς παρέμβασής της. Επίσης λειτουργεί ως κέντρο πόρων (παράγει υλικά και εργαλεία, οργανώνει εκστρατείες, συμμετέχει σε ομάδες εργασίας και δίκτυα εμπειρογνωμόνων).

Η Παπαστράτος, 86 χρόνια μετά την ίδρυσή της, είναι η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής προϊόντων καπνού στην Ελλάδα και απασχολεί συνολικά άμεσα και έμμεσα 800 εργαζόμενους. Με μια μακρά παράδοση συνεισφοράς στην ελληνική οικονομία και κοινωνία, η εταιρεία έχει διαθέσει τα τελευταία χρόνια σημαντικούς πόρους για τη στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων που πλήττονται ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ