ΕΛΛΑΔΑ

Πανελλαδικές εξετάσεις: Χρειάζεται μια δεκαετία για την κατάργησή τους εκτιμά ο πρόεδρος του ΙΕΠ

Πανελλαδικές εξετάσεις: Χρειάζεται μια δεκαετία για την κατάργησή τους εκτιμά ο πρόεδρος του ΙΕΠ
(EUROKINISSI/ILIALIVE.GR/ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ)

Μία δεκαετία εκτιμά ότι χρειάζεται μέχρι την κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής Γεράσιμος Κουζέλης.

Κεντρική σκέψη, όπως αναφέρει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Εποχή, είναι να καταργηθούν οι εισαγωγικές εξετάσεις. «Προτείνουμε για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση να λαμβάνεται υπόψη η απόδοση στα τρία μαθήματα της Γ' Λυκείου, η εξέταση στα οποία θα γίνεται με έναν τρόπο οργανωμένο από την Πολιτεία», σημειώνει και προσθέτει:

«Κι επειδή ακόμα είναι κοινωνικά αποδεκτός μόνο ο τρόπος των πανελλαδικών εξετάσεων, διατηρούμε μεταβατικά αυτόν τον τρόπο κεντρικής οργάνωσης, προετοιμάζοντας παράλληλα το σχολείο και την κοινωνία για ένα άλλο σύστημα, στο οποίο η αξιοπιστία των ενδοσχολικών αξιολογήσεων δεν θα αμφισβητείται».

«Μέχρι να το πετύχουμε αυτό -που εκτιμώ ότι χρειάζεται περίπου μια δεκαετία- θα συνεχίσουμε με τις εξετάσεις που θα συμπεριλαμβάνουν και εκείνες τύπου πανελλαδικών», τόνισε.

Ερωτηθείς για το εάν το Ινστιτούτο έχει προτείνει τη διενέργεια ενδιάμεσων Πανελλαδικών τον Ιανουάριο, ο κ. Κουζέλης απάντησε πως «αυτό δεν περιλαμβάνεται στη δική μας πρόταση. Η λογική μας ήταν το απολυτήριο του Λυκείου να βαθμολογείται βάσει κυρίως της ενδοσχολικής και δευτερευόντως την κοινά κεντρικά οργανωμένη εξέταση. Αντιστρόφως, σε ό,τι αφορά την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ο ενδοσχολικός βαθμός να παίζει σαφώς μικρότερο ρόλο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ