ΕΛΛΑΔΑ

Αιθαλομίχλη «σκέπασε» Αθήνα και Θεσσαλονίκη τα Χριστούγεννα

Αιθαλομίχλη «σκέπασε» Αθήνα και Θεσσαλονίκη τα Χριστούγεννα
(EUROKINISSI/ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΑΡΑΚΟΖΙΔΗΣ)

Αποπνικτική ήταν η ατμόσφαιρα στην Αθήνα το βράδυ των Χριστουγέννων, με την αιθαλομίχλη που δημιουργήθηκε από τα αναμμένα τζάκια, να έχει «σκεπάσει» την πόλη.

Παρόμοια ήταν η κατάσταση και στη Θεσσαλονίκη με την ατμόσφαιρα να είναι ασφυκτική, προκαλώντας δυσφορία κυρίως σε ηλικιωμένους και παιδιά.

Ειδικοί εκτιμούν πως επρόκειτο για μια από τις χειρότερες βραδιές, ενώ αντίστοιχες συνθήκες αναμένεται να επικρατήσουν και απόψε το βράδυ.

Η αιθαλομίχλη είναι το είδος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που παρουσιάζεται όταν έχουμε υψηλή συγκέντρωση ρύπων, όπως αιωρουμένων σωματιδίων (κυρίως αιθάλης), διοξειδίου του θείου, μονοξειδίου του άνθρακα σε συνδυασμό με σχετικά χαμηλή θερμοκρασία και μεγάλη σχετική υγρασία. Στην αγγλική γλώσσα ο όρος είναι SMOG (σύνθετη λέξη που προέρχεται από SMOke και foG).

Όταν σε μια περιοχή υπάρχουν αυξημένες εκπομπές αιωρουμένων σωματιδίων σε συνδυασμό με μετεωρολογικές και τοπογραφικές συνθήκες που εμποδίζουν τη φυσική διάχυση της ρύπανσης, τότε οι ρύποι εγκλωβίζονται στην περιοχή με αποτέλεσμα την αύξηση των συγκεντρώσεων ρύπων και τη δημιουργία αιθαλομίχλης, αναφέρει το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Τα αιωρούμενα σωματίδια είναι μικρά τεμάχια ύλης σε στερεή ή υγρή φάση, που μπορούν να αιωρούνται στην ατμόσφαιρα για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Τέτοια σωματίδια είναι η σκόνη, η αιθάλη (καπνός), διάφορα μέταλλα κλπ. Σαν αιθάλη (καπνός) αναφέρονται τα μικρά σωματίδια τα οποία προέρχονται από ατελείς καύσεις, είναι μαύρου χρώματος και αποτελούνται κυρίως από άνθρακα.

Οι κυριότερες ανθρωπογενείς πηγές εκπομπής αιωρουμένων σωματιδίων είναι οι κάθε είδους καύσεις (για παραγωγή ενέργειας, για θέρμανση κλπ) οι διάφορες βιομηχανικές δραστηριότητες, η κυκλοφορία οχημάτων και κάθε είδους μεταφορικών μέσων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ