ΕΛΛΑΔΑ

Κομισιόν: Η Ελλάδα ευθύνεται για την κατάσταση στη Μόρια

Κομισιόν: Η Ελλάδα ευθύνεται για την κατάσταση στη Μόρια
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ

Η κατάσταση που επικρατεί στον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας, στη Μυτιλήνη, βρίσκεται για άλλη μια φορά στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος, αυτή τη φορά με αφορμή την τοποθέτηση του συντονιστή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, Μάαρτεν Βέρβεϊ.

Λίγες μέρες μετά τη δημοσιοποίηση ενός βίντεο από την Deutsche Welle, στο οποίο αποτυπώνονται οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης στον καταυλισμό, ο Βέρβεϊ επιρρίπτει τις ευθύνες για αυτή την εικόνα στις ελληνικές Αρχές, σημειώνοντας πως «η Κομισιόν έχει διαθέσει τα χρήματα προκειμένου να διασφαλιστούν οι κατάλληλες συνθήκες ζωής για όλους. Ωστόσο η Κομισιόν δεν μπορεί να διατάξει την δημιουργία ή επέκταση της ικανότητας αποδοχής, κόντρα στην αντίθεση των αρμόδιων αρχών».

Μιλώντας στο περιοδικό New Europe, σημειώνει πως βασικό πρόβλημα στο μεταναστευτικό ζήτημα στην Ελλάδα είναι «ο σοβαρός υπερπληθυσμός στα hotspot», εκτιμώντας πως «μια βιώσιμη λύση απαιτεί μια πιο αποτελεσματική πολιτική επιστροφών».

moria

Στο δημοσίευμα αναφέρεται η τελευταία αναφορά του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, σύμφωνα με την οποία 7.373 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται στο νησί της Μυτιλήνης, παρ’ όλο που επισήμως η χωριτικότητά του περιορίζεται στα 3.253 άτομα. Στη Μόρια φιλοξενούνται 5.485 μετανάστες, μεταξύ των οποίων γυναίκες σε κατάσταση εγκυμοσύνης και μικρά παιδιά, σε απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ