ΕΛΛΑΔΑ

Εξιχνιάστηκε υπόθεση παράνομης διακίνησης ποτών και καπνού στο Ηράκλειο

Εξιχνιάστηκε υπόθεση παράνομης διακίνησης ποτών και καπνού στο Ηράκλειο
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Στη σύλληψη, τεσσάρων ατόμων (τριών ανδρών και μίας γυναίκας) ηλικίας 62, 57, 38 και 30 ετών αντίστοιχα, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας περί Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα, προχώρησε η αστυνομία που για την ίδια υπόθεση σχημάτισε δικογραφία για ακόμα δέκα άτομα.

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο 62χρονος συλληφθείς, εκμεταλλευόμενος το ειδικό καθεστώς φορολόγησης που ισχύει στην περιφέρεια της Δωδεκανήσου για την αιθυλική αλκοόλη προέβαινε σε προμήθεια- διακίνηση και διάθεση στην κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, χωρίς έγγραφη άδεια της αρμόδιας Τελωνειακής Αρχής.

Προμηθευόταν σε μειωμένες τιμές μεγάλες ποσότητες αλκοολούχων ποτών από επιχειρήσεις πωλήσεως οινοπνευματωδών ποτών που βρίσκονται στο νησί της Ρόδου όπου ισχύει μειωμένος κατά 50% συντελεστής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) αιθυλικής αλκοόλης.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ:

Για τα συγκεκριμένα εμπορεύματα υπήρχε εικονική πώληση, σε επιχειρηματίες της Ρόδου, ενώ στην πραγματικότητα, με την άμεση και αναγκαία συνδρομή στελεχών μεταφορικής εταιρείας, μεταφέρονταν παράνομα, από τη Ρόδο στο Ηράκλειο Κρήτης. Ο 62χρονος παραλάμβανε από γραφείο μεταφορικής εταιρείας στο Ηράκλειο τα αλκοολούχα ποτά και στη συνέχεια προέβαινε στην περαιτέρω εμπορία αυτών, είτε σε κάβες εμπορίας ποτών σε Νεάπολη και Άγιο Νικόλαο είτε σε επιχειρηματίες -ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, στο Ηράκλειο με σκοπό το κέρδος.

Όπως αναφέρει η αστυνομική ανακοίνωση, με βάση τη διενεργηθείσα προανάκριση προέκυψε ότι κατά το χρονικό διάστημα τουλάχιστον από την 28.10.2017 έως σήμερα, ο 62χρονος προμηθευόταν και διακινούσε παράνομα αλκοολούχα ποτά από τα Δωδεκάνησα στην Κρήτη σε εβδομαδιαία σχεδόν βάση.

Τα παραστατικά αγοράς αλκοολούχων ποτών, εκδίδονταν σε επιχειρηματίες της Ρόδου, προκειμένου η συναλλαγή να εμφανίζεται νομότυπη, ενώ για τη μεταφορά τους εκδίδονταν πλαστά παραστατικά διακίνησης οικιακών και προσωπικών αγαθών, υπό στοιχεία αγνώστου ατόμου και τηλέφωνο μη καταχωρημένο σε συνδρομητή.

Κατά το χρονικό διάστημα της έρευνας (28.10.2017 έως σήμερα), προέκυψε ότι ο 62χρονος προμηθεύτηκε, διακίνησε από τη Ρόδο στην Κρήτη και εμπορεύτηκε, 2.832 φιάλες διαφόρων ειδών αλκοολούχων ποτών, ενώ προκειμένου να καλύψει την αυξημένη ζήτηση λόγω του εορταστικού τριημέρου της Πρωτοχρονιάς είχε μεταβεί την Τετάρτη 27.12.2017 στο νησί της Ρόδου, όπου και μερίμνησε για την επιπλέον προμήθεια με τον ίδιο τρόπο, διαφόρων ειδών αλκοολούχων ποτών από συγκεκριμένες επιχειρήσεις πώλησης, τα οποία είχαν τοποθετήσει σε όχημα το οποίο θα ερχόταν από τη Ρόδο με πλοίο της γραμμής στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Το πρωί του Σαββάτου, αστυνομικοί του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, με τη συνδρομή ανδρών του Γραφείου Ασφαλείας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου και υπαλλήλων του Τμήματος Εμπορίου του Τελωνείου Ηρακλείου, πραγματοποίησαν έλεγχο στο εν λόγω όχημα ιδιοκτησίας εταιρίας Μεταφορών, το οποίο παρέλαβε 57χρονος, οδηγός της εταιρίας.

Κατά τη διάρκεια των ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν, στο όχημα και σε σπίτια σε Ηράκλειο και Άγιο Νικόλαο, συνελήφθησαν τρία άτομα, ο 57χρονος και ο 38χρονος (οδηγός και υπεύθυνος εταιρίας) και ο 62χρονος, ενώ εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά 2.793 φιάλες διαφόρων ειδών αλκοολούχων ποτών.

Από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου, ύστερα από σχετική ενημέρωση του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, συνελήφθη η 30χρονη, η οποία είναι υπεύθυνη της μεταφορικής εταιρείας στη Ρόδο.

Επιπλέον, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου με συνδρομή στελεχών του Τελωνείου Ρόδου, διενεργήθηκαν έρευνες σε χώρους εμπλεκόμενων επιχειρήσεων δικαιοδοσίας τους, κατά τις οποίες εντοπίσθηκαν και κατασχέθηκαν πλήθος παραστατικών εγγράφων που επιβεβαιώνουν τις παράνομες συναλλαγές.

Η συνολική κατασχεθείσα ποσότητα των 2.793 φιαλών αλκοολούχων ποτών διαφόρων ειδών παραδόθηκε στο Τελωνείο Ηρακλείου, όπου μαζί τις 2.832 φιάλες, για τις οποίες προέκυψε ότι διακινήθηκαν κατά τη διάρκεια της έρευνας και δεν κατέστη δυνατό να εντοπιστούν για να κατασχεθούν, προσδιορίστηκαν διαφυγόντες φόροι- δασμοί για το Ελληνικό Δημόσιο συνολικού ύψους 49.303,36 ευρώ.

Στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας, προέκυψε, ότι ο 62χρονος ανέπτυξε παράλληλη δράση στην προμήθεια, διακίνηση και εμπορία μη επεξεργασμένου καπνού από το Αγρίνιο στον νομό Ηρακλείου.

Συγκεκριμένα, κατά το χρονικό διάστημα από 28.10.2017 έως και 23.12.2017, προμηθεύτηκε τμηματικά πέντε τουλάχιστον φορές, από 26χρονο διαχειριστή αποθήκης του ΚΤΕΛ Αγρινίου, συνολική ποσότητα μη επεξεργασμένου καπνού βάρους 102,5 κιλών, μη υποκείμενων σε δασμούς, φόρους και λοιπές επιβαρύνσεις υπέρ του ελληνικού δημοσίου, την οποία διέθεσε προς πώληση σε χρήστες καπνικών προϊόντων του νομού Ηρακλείου, με σκοπό το παράνομο περιουσιακό όφελος.

Οι ποσότητες του μη επεξεργασμένου καπνού διακινούνταν από το Αγρίνιο στο Ηράκλειο μέσω της γραμμής υπεραστικού ΚΤΕΛ, επιμελώς κρυμμένες σε συσκευασίες υπό ψευδή στοιχεία παραλήπτη, ενώ αντιστοίχως εκτελούνταν η αντίστροφη ροή χρημάτων.

Οι διαφυγόντες φόροι - δασμοί για το Ελληνικό Δημόσιο από την παράνομη εμπορία της εν λόγω ποσότητας καπνού ανέρχονται στο χρηματικό ποσό των 24.811,37 ευρώ.

Οι συλληφθέντες με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Ηρακλείου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ