ΕΛΛΑΔΑ

ΚΕΔΕ: Η εφαρμογή του ΠΔ για τους παιδικούς σταθμούς θα οδηγήσει πολλούς σε κλείσιμο

ΚΕΔΕ: Η εφαρμογή του ΠΔ για τους παιδικούς σταθμούς θα οδηγήσει πολλούς σε κλείσιμο
EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ

Τα προβλήματα που προκύπτουν από το νέο Προεδρικό Διάταγμα για τη λειτουργία των δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών, απασχόλησαν τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Όπως επισημάνθηκε, η εφαρμογή του θα οδηγήσει στο κλείσιμο πολλών από τους υπάρχοντες παιδικούς σταθμούς και κυρίως από τους πρώην κρατικούς που έχουν μεταβιβαστεί στους δήμους και στεγάζονται κυρίως σε κτίρια που δεν πληρούν τα κριτήρια που τίθενται ( αύλειοι χώροι , εμβαδόν κτιρίου κ.α ).

O εισηγητής του θέματος, δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, τόνισε πως αν δεν υπάρξει νέα σχετική ρύθμιση, θα υπάρξει συρρίκνωση των δομών και παράλληλα αύξηση του κόστους λειτουργίας των υπολοίπων.

Επίσης ανάφερε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι για την πιστοποίηση των υπαρχόντων δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών σε θέματα πυρασφάλειας κ.α, που πρέπει να γίνει μέχρι το καλοκαίρι, η δαπάνη για κάθε δήμο είναι μεγάλη και θα πρέπει γι αυτό το λόγο να υπάρξει συμβολή του κράτους. Παράλληλα ζήτησε πρόγραμμα κρατικής ενίσχυσης των δομών αυτών, που θα καλύπτει τη λειτουργία τους, όπως προέβλεπε ο σχετικός νόμος για τη μεταβίβασή τους, αλλά δεν τηρήθηκε ποτέ.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, ζήτησε να συμβάλλουν και οι Περιφέρειες στη χρηματοδότηση κατασκευής νέων βρεφονηπιακών σταθμών ώστε να μπορούν να φιλοξενούνται όλα τα νήπια σ΄ αυτά.

Ο επικεφαλής της παράταξης "Ριζοσπαστική Αυτοδοιοικητική Πρωτοβουλία" και δήμαρχος Αιγάλεω, ζήτησε η ΚΕΔΕ να καλέσει όλα τα κόμματα να δεσμευθούν για την υλοποίηση ενός προγράμματος χρηματοδότησης για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για τα ζητήματα που έχουν επισημανθεί. Η εκπρόσωπος της "Λαϊκής Συσπείρωσης", δημοτική σύμβουλος Πειραιά, Ελπίδα Παντελάκη, επισήμανε ότι πολλοί βρεφονηπιακοί σταθμοί στεγάζονται σε νοικιαζόμενα κτίρια, για τα οποία οι δήμοι δεν μπορούν να προβούν σε δαπάνες κατασκευής όσων απαιτούνται για να πιστοποιηθούν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ