ΕΛΛΑΔΑ

Ορφανά σκαντζοχοιράκια βρήκαν ασφαλές καταφύγιο στη Θεσσαλονίκη

Ορφανά σκαντζοχοιράκια βρήκαν ασφαλές καταφύγιο στη Θεσσαλονίκη
Δράση για την Άγρια Ζωή

Δύο ορφανά σκαντζοχοιράκια θα ξεχειμωνιάσουν στις εγκαταστάσεις της «Δράσης για την Άγρια Ζωή» στη Θεσσαλονίκη, όπου καθημερινά βρίσκουν φιλόξενο καταφύγιο δεκάδες ζώα.

«Το 2017 έκλεισε για μας έχοντας περιθάλψει περισσότερα από 1.600 ζώα, κυρίως πουλιά. Όσο για τα σκαντζοχοιράκια, τα παραλάβαμε νεογέννητα το φθινόπωρο -βρέθηκαν μόνα τους στο περιαστικό δάσος- και θα τα απελευθερώσουμε τον Μάρτιο» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Σταύρος Καλπάκης από τη «Δράση».

Όπως διευκρινίζει, αυξημένες ανάγκες περίθαλψης ιδιαίτερα σε πουλιά παρουσιάζονται το καλοκαίρι, οπότε και νεοσσοί που δοκιμάζουν να πετάξουν, πέφτουν από τη φωλιά τους ή χάνουν τους γονείς τους.

«Το 1/3 των ζώων που περιθάλπουμε απελευθερώνεται σε μικρό χρονικό διάστημα, κάποια ζώα τα στέλνουμε στο Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων (ΕΚΠΑΖ) στην Αίγινα και άλλα δυστυχώς δεν τα καταφέρνουν» αναφέρει ο κ. Καλπάκης. Μάλιστα, κάποια ζώα παραμένουν για φροντίδα για δύο-τρία χρόνια, όπως χελώνες με σπασμένο καβούκι, καθώς απαιτείται πολύς χρόνος για να αποκατασταθεί το κέλυφος και να αφεθούν και πάλι στο φυσικό τους περιβάλλον.

Σημειώνεται ότι τα μέλη της «Δράσης για την Άγρια Ζωή» είναι εθελοντές και παραλαμβάνουν άρρωστα, εξαντλημένα ή τραυματισμένα άγρια ζώα που εντοπίζονται στη Θεσσαλονίκη ή αλλού στη Βόρεια Ελλάδα. Τα ζώα μεταφέρονται σε εγκαταστάσεις στο Καλοχώρι, όπου τους παρέχονται οι πρώτες βοήθειες και όταν είναι έτοιμα, απελευθερώνονται στο φυσικό τους περιβάλλον.

«Ωστόσο, έχουμε πάντα ανάγκη για οικονομική βοήθεια αλλά και για εθελοντές. Δεν απαιτούνται κτηνιατρικές γνώσεις, παρά μόνο μεράκι, υπευθυνότητα και σεβασμός στα ζώα. Όποιος θέλει μπορεί να ασχοληθεί, έστω και για μια φορά την εβδομάδα» καταλήγει ο κ. Καλπάκης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ