ΕΛΛΑΔΑ

Ενστάσεις της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου για την υποχρεωτική διαμεσολάβηση

Ενστάσεις της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου για την υποχρεωτική διαμεσολάβηση
REUTERS/ file photo

Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, διατυπώνει ενστάσεις για την υποχρεωτική διαμεσολάβηση που ήδη ψηφίστηκε από τη Βουλή.

Ειδικότερα, η Ένωση σε ανακοίνωσή της αργά το βράδυ της Τετάρτης, αναφέρει ότι η υποχρεωτική διαμεσολάβηση είναι «αμφίβολο αν θα αποδώσει αποτελέσματα στο πεδίο της εξωδικαστικής επίλυσης των διαφορών και της συνακόλουθης επιτάχυνσης της απονομής Δικαιοσύνης».

Αντίθετα, αναφέρει η Ένωση, είναι «βέβαιο ότι θα επιβαρύνει την πρόσβαση του πολίτη στην Δικαιοσύνη με σημαντικά έξοδα, καθώς εκ του νέου νόμου προβλέπεται ελάχιστη αμοιβή του διαμεσολαβητή, ενώ η φύση της διαδικασίας επιβάλλει συγκεκριμένα έξοδα (π.χ. αμοιβή πληρεξουσίων δικηγόρων)».

Ακόμη, αναφέρει η Ένωση, καθόσον «η υποχρεωτική προσφυγή στην διαμεσολάβηση προβλέπεται εκ του νόμου ανεξαρτήτως του ποσού της απαίτησης, είναι προφανές ότι σε περιπτώσεις μικρών απαιτήσεων, η επιβάρυνση είναι αναλογικά πολύ μεγάλη».

Επίσης, «η ύπαρξη του συγκεκριμένου υποχρεωτικού σταδίου, δύναται να καθυστερήσει ακόμα περισσότερο την πρόσβαση του πολίτη στον φυσικό δικαστή», ενώ είναι παντελώς ασαφές «δυνάμει ποιων κριτηρίων έγινε η επιλογή της υποχρεωτικότητας για συγκεκριμένες κατηγορίες υποθέσεων και όχι για κάποιες άλλες ή για όλες».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ