ΕΛΛΑΔΑ

Μίκης Θεοδωράκης: Το παρασκήνιο πίσω από τον όρο για το όνομα «Μακεδονία»

Μίκης Θεοδωράκης: Το παρασκήνιο πίσω από τον όρο για το όνομα «Μακεδονία»
EUROKINISSI/ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ/ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Μίκης Θεοδωράκης με άρθρο του αποκαλύπτει το παρασκήνιο πίσω από την εμπλοκή στις σχέσεις Ελλάδας – πΓΔΜκαι παραθέτει άγνωστες λεπτομέρειες σχετικά με την υιοθέτηση του όρου για το όνομα «Μακεδονία».

Σε άρθρο του στην εφημερίδα «Τα Νέα» αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές της περιόδου του 1992, αλλά και το παρασκήνιο του υπουργικού συμβουλίου με την απόφαση του οποίου ουσιαστικά οδηγηθήκαμε και στην απόφαση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών.

Όπως εξιστορεί ο ίδιος, ήταν Παρασκευή και με εισήγηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη το θέμα του Σκοπιανού θα έμπαινε προς συζήτηση στο υπουργικό για να δοθούν οι κατευθύνσεις στον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος ως υπουργός Εξωτερικών βρισκόταν στις Βρυξέλλες στο Συμβούλιο των Υπουργών.

Μία μέρα πριν, ο κ. Θεοδωράκης, είχε επισκεφθεί το Μέγαρο Μαξίμου και είχε πει στον Μητσοτάκη: «αύριο στο Υπουργικό Συμβούλιο θα θέσεις για πρώτη φορά το θέμα του ονόματος. Διότι αν δεν το θέσεις θα αποκαλύψω γράμματα και μπροσούρες που μιλάνε για Μεγάλη Μακεδονία».

Η απάντηση του τότε πρωθυπουργού ήταν αρνητή, καθώς φοβόταν πως η χώρα «θα απομονωθεί διεθνώς». Ο κ. Θεοδωράκης επέμεινε, όπως γράφει ο ίδιος, πιστεύοντας ότι είναι ένα ζήτημα που θα συσπειρώσει τον λαό, όμως ο Κ.Μητσοτάκης τον παρακάλεσε να μην το θέσει στο υπουργικό συμβούλιο.

Εκείνος όμως ήταν αποφασισμένος να μιλήσει. Την επομένη μέρα στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός φέρεται να δήλωσε προς τους υπουργούς του: «σήμερα θα αποφασίσουμε για τις οδηγίες που θα δώσουμε στον Αντώνη Σαμαρά στις Βρυξέλλες και θα επιδιώξουμε να γίνει θέση της Κοινότητας. Ποιες είναι αυτές; 1) Όρος ότι τα Σκόπια θα πρέπει να σταματήσουν την ανθελληνική προπαγάνδα και να απαλείψουν επιλήψιμα σημεία από το Σύνταγμά τους. “Συμφωνείτε;”. Συμφωνούμε».

Στο Νταβός η συνέχεια της διαπραγμάτευσης για το Σκοπιανό

«Πάει αυτό κλείσαμε», φέρεται να είπε στη συνέχεια Κ. Μητσοτάκης, ωστόσο σύμφωνα με τον Μ. Θεοδωράκη επέμεινε ο Θανάσης Κανελλόπουλος λέγοντας: «Υπάρχει και δεύτερο σημείο το οποίο θα πρέπει να προσθέσουμε. Το θέμα της εθνικότητας. Γιατί δεν υπάρχει μακεδονική εθνικότητα».

Όπως περιγράφει ο κ. Θεοδωράκης το υπουργικό συμβούλιο συμφώνησε, όμως ο ίδιος παρενέβη και σημείωσε: «Υπάρχει ένα τρίτο σημείο κύριες πρόεδρε». «Ποιο», τον ρώτησε ο Μητσοτάκης και εκείνος απάντησε «Το όνομα Μακεδονία».

Παρά τις προσπάθειες του πρωθυπουργού να κλείσει το θέμα οι υπουργοί επέμειναν ο κ. Θεοδωράκης να αναπτύξει τις απόψεις του, όπως και το έκανε. Είπε λοιπόν πως το όνομα Μακεδονία είναι όχημα και συμπλήρωσε ότι είναι Μακεδόνες, όλη η Μακεδονία, η βόρειος Ελλάδα είναι υπό ελληνική κατοχή.

Χρ. Σπίρτζης: Η επίλυση του Σκοπιανού θα αναβαθμίσει το ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια

Οι υπουργοί, όπως γράφει ο Μ. Θεοδωράκης ενθουσιάστηκαν, είπαν ότι συμφωνούν και ο Μητσοτάκης είπε «γράψτε και Μακεδονία». Έτσι προστέθηκε στους όρους της Ελλάδας και το όνομα Μακεδονία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ