ΕΛΛΑΔΑ

Συνελήφθησαν δύο άτομα που λήστευαν πεζούς στην Πανεπιστημιούπολη - Τι απαντά το ΕΚΠΑ

Συνελήφθησαν δύο άτομα που λήστευαν πεζούς στην Πανεπιστημιούπολη - Τι απαντά το ΕΚΠΑ
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Δύο άνδρες, ηλικίας 34 και 36 ετών, συνελήφθησαν, στην περιοχή του Ζωγράφου, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Καισαριανής, κατηγορούμενοι για ληστείες σε βάρος πεζών στην Πανεπιστημιούπολη.

Σύμφωνα με την αστυνομία και όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μετά από έξαρση ληστειών σε βάρος πολιτών, οι οποίοι περπατούσαν στην Πανεπιστημιούπολη, συγκροτήθηκε ειδική ομάδα για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών. Το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, 26 Ιανουαρίου, οι δράστες πλησίασαν 20χρονο αλλοδαπό και προσπάθησαν να τον ληστέψουν.

Ο νεαρός, όμως, αντιστάθηκε και τότε αστυνομικοί της ειδικής ομάδας που περιπολούσαν αντιλήφθηκαν τους δράστες, τους καταδίωξαν και τους ακινητοποίησαν.

Όπως προέκυψε από την έρευνα του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Ασφάλειας Αττικής, οι δράστες, τις τελευταίες ημέρες, μαζί με ακόμη έναν συνεργό τους ο οποίος αναζητείται, εντόπιζαν τα θύματά τους μέσα στην Πανεπιστημιούπολη και είτε προφασιζόμενοι τους αστυνομικούς, είτε αποσπώντας την προσοχή τους με διάφορα τεχνάσματα, τους ακινητοποιούσαν και στη συνέχεια με την απειλή μαχαιριού τους αφαιρούσαν χρήματα, κινητά τηλέφωνα και άλλα αντικείμενα.

Στην κατοχή τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν σουγιάς, κατσαβίδι, το χρηματικό ποσό των 100 ευρώ, ένα πορτοφόλι και άλλα κλεμμένα αντικείμενα. Μέχρι στιγμής, έχουν εξιχνιαστεί έξι περιπτώσεις ληστειών και μία απόπειρα στον χώρο της Πανεπιστημιούπολης, ενώ τα θύματα αναγνώρισαν τους δράστες.

Σημειώνεται, ότι ο ο 34χρονος είχε συλληφθεί και άλλη φορά για ληστείες και κλοπές, ενώ ο 36χρονος για κλοπές, ναρκωτικά και παράνομα παιχνίδια.

Οι δύο συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος τους παρέπεμψε στον ανακριτή, ενώ συνεχίζεται η έρευνα για την ταυτοποίηση και άλλων παρόμοιων περιπτώσεων.

Με αφορμή το περιστατικό, το ΕΚΠΑ εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει πως η Σύγκλητός του έχει εγκρίνει για τη φύλαξη του Πανεπιστημίου τρεις πηγές χρηματοδότησης, ώστε αφενός να παρέχονται με επάρκεια οι υπηρεσίες φύλαξης και αφετέρου να ανταπεξέλθει στην μείωση του τακτικού προϋπολογισμού για τα λειτουργικά του έξοδα κατά 75% από το 2010:

  • Φύλακες και εποχούμενη περιπολία εντός της Πανεπιστημιούπολης από ανάδοχο εταιρεία με ετήσιες δαπάνες από τον τακτικό προϋπολογισμό που ανέρχονται περίπου στο 1.700.000 ευρώ για το 2017 και αντίστοιχο ποσό για το 2018, ενώ για το 2019 και 2020 έχει ζητηθεί από το υπουργείο η αύξηση του εν λόγω κονδυλίου σε 2.500.000 ευρώ, συνεχίζει το ΕΚΠΑ.
  • Μόνιμο προσωπικό και προσωπικό αορίστου χρόνου των κλάδων των φυλάκων, νυχτοφυλάκων και επιστατών, που μισθοδοτούνται από το Ελληνικό Δημόσιο, καθώς και εποχούμενη περιπολία στην Πανεπιστημιούπολη με δεύτερο όχημα, ιδιοκτησίας του Πανεπιστημίου, το οποίο κινείται με ίδιους πόρους του.
  • Επιστάτες και επιμελητές κτηρίων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, οι οποίοι προσλαμβάνονται μετά από δημόσια πρόσκληση και αμείβονται από τα ταμειακά διαθέσιμα του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ταυτοχρόνως, όπως συμπληρώνει το ΕΚΠΑ:

Υπάρχει ο κατά το δυνατόν φωτισμός του περιβάλλοντος χώρου, όταν η ετήσια δαπάνη στη ΔΕΗ και τα δημοτικά τέλη για όλο το Πανεπιστήμιο είναι της τάξης των 5.000.000 ευρώ, με συνολική κρατική επιχορήγηση για τις λειτουργικές ανάγκες του ΕΚΠΑ μόλις 9.500.000 ευρώ (η οποία δεν επαρκεί ούτε για την κάλυψη των λογαριασμών της ΔΕΗ, της φύλαξης και της καθαριότητας)».

Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο, μεγάλο ποσοστό των λειτουργικών δαπανών της εκπαίδευσης, ύψους άνω των 6.000.000 ευρώ ετησίως, καλύπτεται από επιχορηγήσεις και έσοδα που η Διοίκηση του ΕΚΠΑ επιτυγχάνει, καθώς και τα μέλη ΔΕΠ και οι εργαζόμενοί του δημιουργούν.

Το Πανεπιστήμιο υπογραμμίζει στη συνέχεια πως είναι ευνόητο ότι:

  • Το προσωπικό φύλαξης του Πανεπιστημίου δεν αποτελεί μηχανισμό καταστολής και δεν έχει αντίστοιχες αρμοδιότητες, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Μπορεί μόνο να δράσει αποτρεπτικά, να έχει μια εποπτεία των χώρων και να βρίσκεται σε άμεση επικοινωνία με τη Διοίκηση και την Αστυνομία, όταν τελούνται ποινικά ή άλλα αδικήματα. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Αστυνομίας ”μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί 6 περιπτώσεις ληστειών και μία απόπειρα στον χώρο της Πανεπιστημιούπολης, τα θύματα των οποίων αναγνώρισαν τους δράστες” (δελτίο 29.01.2018). Το προσωπικό και η Διοίκηση του Ιδρύματος αντέδρασαν με πλήρη αίσθηση της ευθύνης τους, έγκαιρα και σύμφωνα με το νόμο.
  • Η κρατική επιχορήγηση στην παρούσα φάση δεν επαρκεί να καλύψει πλήρως ούτε τις ανελαστικές λειτουργικές δαπάνες όπως είναι η φύλαξη και η ηλεκτρική ενέργεια. Σημειώνεται ότι οι διαδικασίες είτε για επείγουσες παρεμβάσεις αποκατάστασης φθορών (και δολιοφθορών) ή για έκτακτη και ταχύτατη ενίσχυση της φύλαξης είναι σχεδόν αδύνατες με το ισχύον νομικό πλαίσιο.
  • Η προάσπιση του χώρου του Πανεπιστημίου από παραβατικές ενέργειες δεν είναι ευθύνη των μελών ΔΕΠ, των εργαζομένων και των φοιτητών, αλλά ευθύνη και έργο της Πολιτείας, η οποία με το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο και τον επιχειρησιακό σχεδιασμό οφείλει να διατηρήσει την ασφάλεια γύρω από την Πανεπιστημιούπολη και τους υπόλοιπους Πανεπιστημιακούς χώρους.

Το ΕΚΠΑ σημειώνει ακόμη ότι η έκταση των χώρων του ανέρχεται σε περίπου 2.000.000 τ.μ., ενώ η επιφάνεια των κτηρίων που διαθέτει για την εκπαίδευση, την έρευνα και τις διοικητικές του υπηρεσίες αγγίζουν τα 700.000 τ.μ, και οι εγγεγραμμένοι φοιτητές του είναι συνολικά άνω των 100.000.

Ανάμεσα στους χώρους αυτούς περιλαμβάνεται και η Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, η οποία, όπως εξηγεί το ΕΚΠΑ, έχει χαρακτηρισθεί μητροπολιτικό πάρκο και συνεπώς δεν επιτρέπεται η πλήρης περίφραξή της, γεγονός που δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο τη φύλαξή της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ