ΕΛΛΑΔΑ

Επιχειρηματίας που είχε συλληφθεί για εμπόριο ναρκωτικών «χάρισε» ζωή μετά τον θάνατό του

Επιχειρηματίας που είχε συλληφθεί για εμπόριο ναρκωτικών «χάρισε» ζωή μετά τον θάνατό του
Φωτογραφία Αρχείου EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Ένας 51χρονος επιχειρηματίας από την Κέρκυρα κατάφερε να χαρίσει «ζωή» μέσα από τον θάνατό του. Πέθανε από το χρόνιο καρδιακό πρόβλημα που αντιμετώπιζε και η οικογένειά του αποφάσισε να δωρίσει τα όργανά του.

Ο 51χρονος κατέρρευσε στην Αστυνομική Διεύθυνση Κέρκυρας, όπου και κρατείτο καθώς είχε συλληφθεί - πριν από περίπου 15 μέρες - για κατοχή και διακίνηση μεγάλης ποσότητας κοκαΐνης.

Μεταφέρθηκε αμέσως, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο Γενικό Νοσοκομείο και εισήχθη στην Εντατική Μονάδα, αλλά η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε και εντέλει υπέκυψε. Τα παιδιά και η σύζυγος του επιχειρηματία αποφάσισαν να δωρίσουν τα όργανά του.

Αμέσως ξεκίνησε μεγάλη επιχείρηση λήψης μοσχευμάτων. Η διαδικασία της αεροδιακομιδής και ταυτοποίησης των ληπτών, που συντονίστηκε από τον Εθνικό Οργανισμό μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), ξεκίνησε αργά χθες το βράδυ, με την άφιξη στο νοσοκομείο Κέρκυρας ειδικών ομάδων ιατρών από το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Κέρκυρας, καθώς και από το Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων. Ύστερα από πολύωρο χειρουργείο οι γιατροί αφαίρεσαν ήπαρ και νεφρούς, όργανα τα οποία έως τις 05.30 είχαν σταλεί σε ταυτοποιημένους λήπτες.

Ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας, Φοίβος Κακαβίτσας, δήλωσε στο Αθηναϊκό πρακτορείο: «Η Ελλάδα είναι ουραγός στην Ευρώπη σχετικά με τη δωρεά οργάνων. Την ίδια ώρα, όμως, θα πρέπει όλοι να ευαισθητοποιηθούμε περισσότερο στο συγκεκριμένο ζήτημα, καθώς οι λίστες αναμονής συνανθρώπων μας, που η ζωή τους κρέμεται από μία κλωστή περιμένοντας ένα μόσχευμα, είναι τεράστιες».

Σημειώνεται ότι είναι το δεύτερο συμβάν, μέσα σε ένα τρίμηνο, στην Κέρκυρα. Τον Νοέμβριο, οι γονείς 19χρονου, που έχασε τη ζωή του σε δυστύχημα με μοτοσυκλέτα δώρισαν τα όργανα του παιδιού τους, σώζοντας ζωές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ