ΕΛΛΑΔΑ

Δεύτερο «ναι» του Αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου στη συμμετοχή της Εκκλησίας στο συλλαλητήριο

Δεύτερο «ναι» του Αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου στη συμμετοχή της Εκκλησίας στο συλλαλητήριο
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI

Με τους διοργανωτές του συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στην Αθήνα, συναντήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, επαναλαμβάνοντας παράλληλα ότι η Εκκλησία θα συμμετάσχει σε αυτό.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Αρχιεπισκοπή μετά το πέρας της συνάντησης, τονίζεται πως ο κ.κ. Ιερώνυμος είπε στους διοργανωτές πως «κάθε έκφραση υπερασπίσεως των δικαίων της Μακεδονίας» είναι επαινετή αρκεί αυτή να είναι γνήσια, ανιδιοτελής, πηγαία και πάντα «στο πνεύμα μιας νόμιμης και δημοκρατικής εκδήλωσης».

Υπογράμμισε δε, ότι στο πλαίσιο της ελευθερίας εκφράσεων των κληρικών και λαϊκών μελών της, η «Εκκλησία σέβεται το δικαίωμα αυτών να πράττουν κατά συνείδηση, με σύνεση και υπευθυνότητα».

Ο Αρχιεπίσκοπος επανέλαβε δε, τη θέση της Εκκλησίας για τη μη χρήση του όρου «Μακεδονία» στην ονομασία της γειτονικής χώρας.

«Ναι» στη συμμετοχή των ιερέων στο συλλαλητήριο είχε πει και η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, μετά από έκτακτη συνεδρίασή της για το Σκοπιανό την περασμένη Παρασκευή. Όπως τόνιζε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση που εκδόθηκε, οι ιερείς και τα μέλη της εκκλησίας είναι ελεύθεροι να πράξουν «κατά συνείδηση, στα πλαίσια της ελευθερίας της έκφρασης».

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής

Τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο επισκέφθηκαν σήμερα το μεσημέρι στο γραφείο του στην Ι. Αρχιεπισκοπή Αθηνών οι επίσημοι διοργανωτές του συλλαλητηρίου των Αθηνών της 4ης Φεβρουαρίου.

Οι διοργανωτές - η κυρία Νίνα Γκατζούλη, συντονίστρια των Παμμακεδονικών Ενώσεων υφηλίου, ο κ. Παναγιώτης Μπαλτατζής, Γενικός Γραμματεάς του Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου και ο κ. Μιχάλης Πατσίκας, μέλος της συντονιστικής επιτροπής του συλλαλητηρίου των Παμμακεδονικών Ενώσεων υφηλίου - υπέβαλαν τα σέβη τους στον Αρχιεπίσκοπο και ζήτησαν την ευχή του.

Ο Μακαριώτατος επισήμανε στους διοργανωτές την ξεκάθαρη θέση της Εκκλησίας της Ελλάδος, όπως αυτή έχει διαχρονικά διατυπωθεί, περί της μη αποδοχής του όρου «Μακεδονία» ή παραγώγου του ως συστατικού του ονόματος του κράτους των Σκοπίων και τους ανέλυσε τη σημαντική εκκλησιαστική παράμετρο του ζητήματος.

Τόνισε μάλιστα ότι η Εκκλησία, με πλήρη συναίσθηση της ιστορικής Της ευθύνης, πρώτη διατύπωσε τη σαφή άποψή Της, συμμεριζόμενη απόλυτα την εύλογη αγωνία και των ιεραρχών, που διαποιμαίνουν τις Ιερές Μητροπόλεις στη Μακεδονία μας, αλλά και τις δικαιολογημένες ανησυχίες του κυρίαρχου Λαού και σύσσωμου του Οικουμενικού Ελληνισμού σε αυτό το εξαιρετικά ευαίσθητο εθνικό θέμα.

Περαιτέρω ο Αρχιεπίσκοπος, υπενθύμισε στους διοργανωτές του συλλαλητηρίου, το τελευταίο ανακοινωθέν της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, σύμφωνα με το οποίο η Εκκλησία της Ελλάδος, πρωτοπόρος διαχρονικά στους αγώνες του Έθνους, θεωρεί ότι κάθε έκφραση υπερασπίσεως των δικαίων της Μακεδονίας μας είναι επαινετή, αρκεί αυτή να είναι γνήσια, ανιδιοτελής και πηγαία, και πάντα στο πνεύμα μίας νόμιμης και δημοκρατικής εκδήλωσης.

Υπογράμμισε δε ότι στο πλαίσιο της ελευθερίας εκφράσεων των κληρικών και λαϊκών μελών Της, η Εκκλησία σέβεται το δικαίωμα αυτών να πράττουν κατά συνείδηση, με σύνεση και υπευθυνότητα.

Καταλήγοντας, ο Αρχιεπίσκοπος σημείωσε ότι, με την τήρηση των ως άνω προϋποθέσεων, που θα διασφαλίζουν τον ειρηνικό και χωρίς πολιτικούς και κομματικούς χρωματισμούς χαρακτήρα του συλλαλητηρίου των Αθηνών, η Εκκλησία της Ελλάδος θα συμμετάσχει σε αυτό, δια του αντιπροέδρου της Δ.Ι.Σ., Σεβ. Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωροθέου, ο οποίος και θα αναγνώσει το σχετικό ανακοινωθέν της Δ.Ι.Σ., πλαισιουμένου από τους Σεβ. Μητροπολίτες Δράμας κ. Παύλο και Χίου κ. Μάρκο.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ