ΕΛΛΑΔΑ

«Λουκέτο» σε γηροκομείο-κολαστήριο στην Αγία Παρασκευή

«Λουκέτο» σε γηροκομείο-κολαστήριο στην Αγία Παρασκευή
Twitter/@karameros

«Λουκέτο» μπήκε στη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων με όνομα «Η Τρίτη Ηλικία», όπου φιλοξενούνταν ηλικιωμένοι οι οποίοι διαβίωναν υπό άθλιες συνθήκες.

Η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με το υπουργείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης αλλά και το υπουργείο Υγείας, προχώρησαν στη σφράγιση του οίκου ευγηρίας στην Αγία Παρασκευή, ο οποίος λειτουργούσε παρά τα πρόστιμα που του είχαν επιβληθεί - ανέρχονται σε ποσό άνω των 150.000 ευρώ.

Μετά το «λουκέτο» στήθηκε ειδική επιχείρηση για να μεταφερθούν οι 14 ηλικιωμένοι, όπου ζούσαν για πολλές εβδομάδες στον χώρο χωρίς θέρμανση, σίτιση και φροντίδα. Όλοι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία και εν συνεχεία στο Γηροκομείο Αθηνών.

Την περασμένη Παρασκευή, μετά την αποτυχημένη προσπάθεια του ιδιοκτήτη του ακινήτου να κάνει έξωση στον ιδιοκτήτη του γηροκομείου – αφού είχε ήδη αποδείξεις από τις υγειονομικές υπηρεσίες για τις άθλιες συνθήκες – ο εισαγγελέας άσκησε αυτεπάγγελτα δίωξη στον ιδιοκτήτη της μονάδας για έκθεση ηλικιωμένων σε κίνδυνο.

Μετά την εισαγγελική παρέμβαση ο ιδιοκτήτης του γεροκομείου, πήρε όλα τα νόμιμα έγγραφα και εξαφανίστηκε.

Ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής, Γιάννης Σταθόπουλος, ενημέρωσε το CNN Greece ότι επρόκειτο για μία ιδιωτική επιχείρηση, η οποία πράγματι είχε λάβει πολλά πρόστιμα λόγω των κακών συνθήκων που επικρατούσαν στους χώρους του. Ο ίδιος εξήρε τη δουλειά της περιφέρειας Αττικής στο ζήτημα.

«Σήμερα δόθηκε τέλος στο, χωρίς υπερβολή, μαρτύριο 14 ανθρώπων από έναν ιδιώτη που εκμεταλλευόταν συστηματικά την αδυναμία ή την αδιαφορία των συγγενών τους», ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα Αθηνών Γιώργος Καραμέρος, σε ανάρτησή του στο twitter.

«Η σημερινή εκκένωση και σφράγιση ενός κολαστηρίου, όπως είχε εξελιχθεί αυτή η παράνομη μονάδα, δείχνει τη μηδενική ανοχή της Περιφέρειας Αττικής σε όσους εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο ή αδυναμία. Από την πρώτη στιγμή της κρίσης η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου οργάνωσε με τους Υπουργούς κ.κ. Φωτίου και Πολάκη μια πραγματική επιχείρηση διάσωσης. Για μας όμως η υπόθεση δεν έχει τελειώσει», ανέφερε ακόμη και κλείνοντας τόνισε:

«Καλούμε την Ελληνική Δικαιοσύνη να τιμωρήσει παραδειγματικά τον ιδιοκτήτη της Επιχείρησης και την Κυβέρνηση να αλλάξει άμεσα το νομικό πλαίσιο λειτουργίας των ΜΦΗ κάτι το οποίο γνωρίζουμε ότι είναι σε εξέλιξη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ