ΕΛΛΑΔΑ

Υπόθεση Novartis: Τι λέει στην κατάθεσή της η μάρτυρας «Αικατερίνη Κελέση»

Υπόθεση Novartis: Τι λέει στην κατάθεσή της η μάρτυρας «Αικατερίνη Κελέση»
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Τα ονόματα των Άδωνι Γεωργιάδη, Ιωάννη Στουρνάρα αλλά και του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά εμφανίζονται στην κατάθεση της προστατευόμενης μάρτυρος «Αικατερίνης Κελέση», όπως φαίνεται από τη δικογραφία της υπόθεσης Novartis.

Η μάρτυρας κατέθεσε ότι ο πρώην αντιπρόεδρος της εταιρίας Κωσταντίνος Φρουζής – ο οποίος έχει εμπλακεί και από τον επίσης προστατευόμενο μάρτυρα Μάξιμο Σαράφη- είχε πολύ στενές σχέσεις με τον Άδωνι Γεωργιάδη .

«…Είχε πολύ συχνές συναντήσεις, τόσο με τον πιο πάνω υπουργό όσο και με άλλους κρατικούς αξιωματούχους, οι οποίοι προωθούσαν τα συμφέροντα της Novartis» είπε η μάρτυρας, και συμπλήρωσε: «Γνωρίζω, συγκεκριμένα, ότι ο κ. Φρουζής συναντήθηκε με τον Άδωνι Γεωργιάδη την 9-9-2013 στο υπουργείο Υγείας και την επόμενη ημέρα 10-9-2013 είχε συνάντηση επίσης στο υπουργείο με τον Άδωνι Γεωργιάδη και τον Ιωάννη Στουρνάρα».

katerina 1

Την ίδια ώρα, η μάρτυρας έκανε λόγο και για ακόμη μια συνάντηση μεταξύ του Φρουζή και του κ. Γεωργιάδη την 30-9-2013, ισχυριζόμενη ότι αυτό προκύπτει από τις σχετικές σημειώσεις του πρώην στελέχους της εταιρίας.

«…Σε αυτές [σ.σ. τις σημειώσεις του κ. Φρουζή] ανέφερε ότι έκλεισε ραντεβού με τον κ. Γεωργιάδη 30/9 μισή ώρα μετά από την κανονική» είπε η μάρτυρας, και συμπλήρωσε: «Η σημείωση αυτή σήμαινε ότι η συνάντηση αυτή έλαβε χώρα μισή ώρα μετά από την κύρια συνάντηση του υπουργού με τον Φρουζή και με εκπροσώπους άλλων φαρμακευτικών εταιριών, με σκοπό σε αυτήν να βρίσκεται μόνος του με τον υπουργό ώστε να μπορέσει να του παραδώσει τα χρήματα που είχε μαζί του στο βαλιτσάκι, όπως σας έχω ήδη καταθέσει».

Παράλληλα, η μάρτυρας ισχυρίζεται ότι σε ιδιόχειρες σημειώσεις του αναφέρεται και σε «συνάντηση 30 λεπτών με τον Ιωάννη Στουρνάρα».

«Και εδώ δηλαδή φαίνεται η ίδια τακτική του Φρουζή, όπως και με τον Γεωργιάδη, για την παράδοση των χρημάτων δωροδοκίας, όπως σας έχω καταθέσει ήδη. Θέλω επίσης να σας αναφέρω ότι στις αρχές του έτους 2014, ο κ. Γεωργιάδης παρέδωσε στον Φρουζή εμπιστευτικό ανεπίσημο έγγραφο» είπε η ίδια.

katerina 2

Στην ίδια ένορκη κατάθεση η μάρτυρας μιλάει για συνάντηση του κ. Φρουζή με τον Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου. «Ζητήθηκε από τον Φρουζή να φέρει μαζί του την αστυνομική του ταυτότητα ώστε να του επιτραπεί η είσοδος στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ σε δεύτερη επικοινωνία ο Φρουζής ζήτησε να του επιτραπεί η είσοδος με το αυτοκίνητό του (αν θυμάμαι καλά μάρκας BMW χρώματος μαύρου) και για τον λόγο αυτόν έδωσε και τον αριθμό της πινακίδας του. Φεύγοντας ο Φορυζής από τα γραφεία της Novartis στη Μεταμόρφωση Αττικής, έχοντας τοποθετήσει τη βαλίτσα με τα χρήματα που σας έχω περιγράψει στον χώρο αποσκευών του αυτοκινήτου και ενώ μεσολάβησε χρονικό διάστημα περίπου μιας ώρας, ενημέρωσε την γραφεία του γραφείου του Πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου ότι επίκειται άμεσα η άφιξή του εκεί, ώστε να του επιτραπεί η είσοδος στον χώρο στάθμευσης του Μεγάρου» δήλωσε η γυναίκα στους εισαγγελείς.

katerina 2

Η κατάθεση αυτή έγινε, όπως φαίνεται, στις 28/1/2018.

Γεωργιάδης και Σπυρόπουλος

«Γνωρίζω ότι ο Φρουζής έκανε τους χρηματισμούς χέρι με χέρι ο ίδιος. Στην περίπτωση του Άδωνι Γεωργιάδη, γνωρίζω ότι εκτός από τις φορές που ο ίδιος ο Φρουζής τον χρημάτισε απευθείας (χέρι με χέρι) σε τρεις περιπτώσεις τα χρήματα έλαβε για λογαριασμό του κ. Γεωργιάδη και η ιδιαιτέρα γραμματέας του Βασιλική Κατραβά, εντός κίτρινων φακέλων, μια φορά εντός του ξενοδοχείου Λίντρα Μάριοτ όπου η ανωτέρω έλαβε το ποσό των 70.000 ευρώ, το οποίο προοριζόταν για την ανακαίνιση της οικίας του Α. Γεωργιάδη και τις άλλες δύο φορές εντός του υπουργείου Υγείας, όπου έλαβε 50.000 ευρώ και 20.000 ευρώ, αντίστοιχα περίπου» είπε η ίδια, και συμπληρώνει: «Άλλο πρόσωπο για το οποίο γνωρίζω με βεβαιότητα ότι έχει χρηματιστεί κατ’ επανάληψη με δεσμίδες χρημάτων εντός κίτρινων φακέλων με μαύρες τσάντες, την περίοδο από το έτος 2010 έως το έτος 2013 ήταν ο Ροβέρτος Σπυρόπουλος, τέως διοικητής του ΙΚΑ».

Η ίδια μάρτυρας ισχυρίζεται ότι ο κ. Σπυρόπουλος έλαβε τουλάχιστον 600.000 ευρώ από τη Novartis. «Ο χρηματισμός του γινόταν στο γραφείο του στο ΙΚΑ από τον ίδιο τον Φρουζή, πάντοτε για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της Novartis. Τουλάχιστον μια φορά, τα χρήματα δεν δόθηκαν στα χέρια του αλλά σε υπάλληλο της γραμματείας του, μέσα σε κίτρινο φάκελο, καθόσον ο ίδιος βρισκόταν σε σύσκεψη και δεν μπορούσε να διακόψει. Πιστεύω ότι η συγκεκριμένη υπάλληλος δεν γνώριζε το περιεχόμενο του φακέλου, ο οποίος περιείχε περίπου 30.000 ευρώ» είπε η ίδια, σε κατάθεση στις 4-2-2018.

Σε έγγραφο που συντάχθηκε στις 5-2-2018, η ίδια μάρτυρας αναφέρεται και στην εταιρία MINDWORK, συμφερόντων της Λίνας Νικολοπούλου, συζύγου του Ιωάννη Στουρνάρα. «Η συνεργασία και οι επαφές Φρουζή και Στουρνάρα έγιναν πιο στενές όταν ο τελευταίος έγινε υπουργός Οικονομικών, το έτος 2012. Συγκεκριμένα την περίοδο αυτή 2012-2014, η MINDWORK συνέχισε να αναλαμβάνει την διοργάνωση σημαντικών συνεδρίων στο χώρο της υγείας, τα οποία χορηγούσαν οι φαρμακευτικές εταιρίες και ιδίως η Novartis» είπε η ίδια, συμπληρώνοντας ότι το ύψος των αμοιβών που λάμβανε η εταιρία MINDWORK ήταν «δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με τις υπηρεσίες που προσέφερε στη διοργάνωση των συνεδρίων και εν πολλοίς κάλυπτε χρήματα που δίνονταν ως δώρα στον Ιωάννη Στουρνάρα, ένεκα απόρρητων πληροφοριών αλλά και προκειμένου να επηρεαστούν οι ενέργειές του ως υπουργού Οικονομικών […]» κατέθεσε η μάρτυρας, και συνέχισε: «Σε δύο περιπτώσεις τουλάχιστον, πριν συναντηθεί ο Φρουζής με το Στουρνάρα στο υπουργείο Οικονομικών είχε μαζί του μια μαύρη αντρική τσάντα, γεμάτη χρήματα, τα οποία είμαι βέβαιη ότι προορίζονταν για τον τελευταίο. Είναι βέβαιο ότι ο Στουρνάρας έλαβε απευθείας συνολικά ως δώρα ποσό τουλάχιστον 1 εκατ. ευρώ, χωρίς να συμπεριληφθούν τα ποσά που έλαβε μέσω ΜINDWORK».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ