ΕΛΛΑΔΑ

Το κουλούρι Θεσσαλονίκης που ταξίδεψε από την Πτολεμαΐδα στην Καβάλα μέσω… στρατόσφαιρας

Το κουλούρι Θεσσαλονίκης που ταξίδεψε από την Πτολεμαΐδα στην Καβάλα μέσω… στρατόσφαιρας
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το ρολόι έδειχνε λίγο μετά τις 16:00 χθες το απόγευμα, όταν το μετεωρολογικό μπαλόνι με το παράξενο φορτίο, ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης, απογειωνόταν από πάρκο της Πτολεμαΐδας με προορισμό τη... στρατόσφαιρα!

Ο Θανάσης Φούκης, ο Θεσσαλονικιός που σπούδασε μηχανολόγος μηχανικός και είχε βάλει στοίχημα με τον ίδιο του τον εαυτό να υλοποιήσει αυτό το ξεχωριστό πρότζεκτ, σήκωσε τα χέρια ψηλά και λίγο μετά χάθηκε στην αγκαλιά του συνεργάτη του Σταύρου Τσιρλίδη, ανακουφισμένοι και οι δύο που όλα πήγαν καλά.

Όσοι μοιράστηκαν επί τρεις και πλέον ώρες μαζί τους την αγωνία της προετοιμασίας για την απογείωση, αψηφώντας το τσουχτερό κρύο, ξέσπασαν σε χειροκροτήματα με το βλέμμα καρφωμένο στον ορίζοντα για να μην χάσουν ούτε λεπτό από τα μάτια τους το ξεχωριστό θέαμα.

«Τα ξενύχτια τεσσάρων μηνών και οι κόποι δικαιώθηκαν» έλεγε ο Θανάσης Φούκης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ λίγα λεπτά μετά την απογείωση. Παράλληλα, άρχισε να «κατεβάζει» στον υπολογιστή, τον οποίο από νωρίς είχε στήσει καταμεσίς του πάρκου, τις πρώτες εικόνες που έφταναν από την ειδικά προσαρμοσμένη GoPro κάμερα στο πακέτο του μετεωρολογικού μπαλονιού. Το κουλούρι είχε τώρα φόντο τα σύννεφα!

Το διαφορετικό αυτό πακέτο ταξίδεψε πολλά χιλιόμετρα πάνω από τα σύννεφα, με τη βοήθεια ειδικά τροποποιημένου μετεωρολογικού μπαλονιού, το οποίο περιέχει υδρογόνο. Όταν έσκασε, προσγειώθηκε, με αλεξίπτωτο, αρκετά χιλιόμετρα μακριά από την τοποθεσία απογείωσης και συγκεκριμένα στο Χαρτοκόπι Καβάλας, όπου αργά χθες το βράδυ έγινε η ανάκτηση του πακέτου από μια άλλη ομάδα συνεργατών του Θανάση Φούκη.

Ο ίδιος ανακάλυψε για πρώτη φορά τον θαυμαστό κόσμο του Διαστήματος στα 7 του χρόνια, όπως έλεγε σχεδόν μια εβδομάδα πριν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, και σήμερα δεν μπορούσε να κρύψει τη συγκίνησή του που ένα παιδικό του όνειρο έγινε πραγματικότητα κι έδωσε ταυτόχρονα και μια «γεύση» από Θεσσαλονίκη στη στρατόσφαιρα!

Ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης στην… στρατόσφαιρα

Από το πρωί, σήμερα, ο Θανάσης Φούκης και οι συνεργάτες του μελετούν τις φωτογραφίες και τα στοιχεία που συνέλεξε το πακέτο με το κουλούρι στη διαφορετική αυτή πτήση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ