ΕΛΛΑΔΑ

Βίντεο από την μαραθώνια επιχείρηση ανάσυρσης των ορειβατών στο Καϊμακτσαλάν

Βίντεο από την μαραθώνια επιχείρηση ανάσυρσης των ορειβατών στο Καϊμακτσαλάν

Βίντεο από τη μαραθώνια επιχείρηση ανάσυρσης των δύο αγνοούμενων ορειβατών, που εντοπίστηκαν νεκροί το πρωί της Κυριακής, στο όρος Βόρας (Καϊμακτσαλάν), δημοσίευσε η πυροσβεστική υπηρεσία. 

Η μεγάλη επιχείρηση της πυροσβεστικής και της 2ης ΕΜΑΚ ξεκίνησε από το μεσημέρι του Σαββάτου, όταν χάθηκαν τα ίχνη του ζεύγους, που βρισκόταν σε εκδρομή.

Οι δυο ορειβάτες εντοπίστηκαν το πρωί, σε χαράδρα βάθους περίπου δεκαπέντε μέτρων, κοντά στην κορυφή του βουνού από τους διασώστες, σε απόσταση σχεδόν τριάντα μέτρων, ο ένας από τον άλλον, χωρίς τις αισθήσεις τους, όπως δήλωσε νωρίτερα το πρωί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειακός διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κεντρικής Μακεδονίας, Κώστας Πουλτίδης.

Οι άνδρες της ομάδας διάσωσης ανέσυραν τις σορούς τους από τη χαράδρα και περίπου στη μία και μισή το μεσημέρι τις μετέφεραν στο καταφύγιο του χιονοδρομικού κέντρου - απ’ όπου είχε ξεκινήσει και η επιχείρηση διάσωσης.

Το ζευγάρι, ηλικίας περίπου τριάντα ετών, από την πΓΔΜ συμμετείχε μαζί με άλλους, σε εκδρομή στο όρος Βόρας, αλλά σε κάποιο σημείο της διαδρομής αποκόπηκε από την ομάδα και τα ίχνη του χάθηκαν. Περί τις δυόμιση το μεσημέρι του Σαββάτου, αφού ειδοποιήθηκε η πυροσβεστική υπηρεσία ξεκίνησε η επιχείρηση για τον εντοπισμό τους, με τη συνδρομή τοπικών κλιμακίων της πυροσβεστικής από Έδεσσα και Αριδαία και της 2ης ΕΜΑΚ από τη Θεσσαλονίκη, με τέσσερα οχήματα, δεκαέξι άνδρες και δύο ερπυστριοφόρα οχήματα, το ένα της ΕΜΑΚ, το άλλο του τοπικού χιονοδρομικού κέντρου.

Τις ενέργειες των διασωστών δυσκόλευαν πολύ οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή, οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και η χιονοθύελλα.

Όταν κατάφεραν να τους εντοπίσουν, ήδη δεν έδειχναν σημεία ζωής.

Οι σοροί τους μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Έδεσσας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ