ΕΛΛΑΔΑ

Δικαστές για Novartis: Σεβασμός στο Σύνταγμα και τη διάκριση των εξουσιών

Δικαστές για Novartis: Σεβασμός στο Σύνταγμα και τη διάκριση των εξουσιών
EUROKINISSI

Την πεποίθηση ότι η πολιτική αντιπαράθεση δεν μπορεί και δεν πρέπει να μετατρέπει τη Δικαιοσύνη σε «μέρος του πολιτικού προβλήματος», εκφράζει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, σχετικά με τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών στην υπόθεση της Novartis.

«Τις τελευταίες ημέρες και με αφορμή τη διερεύνηση της υπόθεσης Novartis εντείνεται διαρκώς η πολιτική σύγκρουση με επίκεντρο της αντιπαράθεσης τη δικαστική διαδικασία που ακολουθήθηκε και την αξιοπιστία ή μη των μαρτυρικών καταθέσεων» τονίζει η σχετική ανακοίνωση, και συμπληρώνει: «Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων υπενθυμίζει ακόμα μια φορά προς κάθε κατεύθυνση τον σεβασμό στην εκ του Συντάγματος απορρέουσα διάκριση των εξουσιών, την ισοτιμία μεταξύ αυτών και ως εκ τούτου τον διακριτό ρόλο της δικαστικής εξουσίας. Η πολιτική αντιπαράθεση δεν μπορεί και δεν πρέπει να μετατρέπει διαχρονικά τη Δικαιοσύνη σε μέρος του πολιτικού προβλήματος».

Η ίδια ανακοίνωση υπενθυμίζει ότι οι δικαστές και οι εισαγγελείς της χώρας οφείλουν να ενεργούν σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους του Κράτους «περιφρουρώντας με τις αποφάσεις τους και τις ενέργειές τους το κύρος και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης».

«Τέλος, αυτονόητη είναι σε ένα Κράτος Δικαίου η απαίτηση όλων για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης με την απαρέγκλιτη βεβαίως τήρηση των θεσπισμένων δικονομικών και ουσιαστικών κανόνων» υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ