ΕΛΛΑΔΑ

Τρίτη και 13: Γιατί η σημερινή μέρα θεωρείται γρουσούζικη

Τρίτη και 13: Γιατί η σημερινή μέρα θεωρείται γρουσούζικη

Η «Τρίτη και 13» για πολλούς θεωρείται η πιο γρουσούζικη ημέρα του χρόνου. Μόνο με τη θέαση της εν λόγω ημερομηνίας πολλοί αποφασίζουν να μην κανονίσουν τίποτα, υπό τον φόβο κάποιου ατυχήματος.

Αν και για τους αγγλοσάξωνες η αντίστοιχη μέρα θεωρείται η «Παρασκευή και 13» στην Ελλάδα η συγκεκριμένη ημέρα αντιμετωπίζεται «με σκόρδο» προκειμένου να φύγει το κακό.

Η παράδοση στην Ελλάδα φαίνεται να ξεκίνησε από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης στις 29 Μαΐου 1453. Η ημέρα ήταν Τρίτη ενώ το άθροισμα του έτους 1453 βγάζει το νούμερο «13». Έτσι θεμελιώθηκε το κακό όνομα για τη συγκεκριμένη ημερομηνία.

Η Τρίτη, πάντως θεωρείται έτσι κι αλλιώς ότι κουβαλά κάτι «αρνητικό» και στην καθομιλουμένη χρησιμοποιείται αρκετές φορές με αρνητική χροιά.

Σύμφωνα πάντως με άλλους, η εξήγηση της «γρουσούζικης Τρίτης και 13» μπορεί να αναζητηθεί και σε αστρολογικές προβλέψεις. Σύμφωνα με αυτή την ανάγνωση την Τρίτη ο Άρης είναι κυρίαρχος πλανήτης ενώ η στιγμή της ημέρας που κυριαρχεί μαζί με τον πλανήτη Κρόνο, θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνη. Επειδή όμως κανείς δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει πότε συμβαίνει αυτό ολόκληρη η Τρίτη αντιμετωπίζεται ως «γρουσούζικη».

Ο αριθμός «13»

Ο αριθμός «13» θεωρείται κακότυχος καθώς «σπάει την αρμονία» του 12: 12 ήταν οι Θεοί του Ολύμπου, ο Ηρακλής ολοκλήρωσε 12 άθλους, οι 12 φυλές του Ισραήλ, οι 12 μαθητές του Χριστού, 12 Ευαγγέλια κλπ.

Πάντως, δεν είναι μόνο στην Ελλάδα που η Τρίτη και 13 θεωρείται κακότυχη. Στην Ισπανία, για παράδειγμα, υπάρχει παροιμία: «Την Τρίτη, μην παντρεύεσαι και μην ξεκινάς ταξίδι».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ