ΕΛΛΑΔΑ

Απόκριες 2018: Τα Κούλουμα στου Φιλοπάππου

Απόκριες 2018: Τα Κούλουμα στου Φιλοπάππου

Κορυφώνονται σήμερα οι αποκριάτικες εκδηλώσεις στις γειτονιές, κεντρικές πλατείες και δρόμους της Αθήνας, και των άλλων δήμων του λεκανοπεδίου, ενώ οι γιορτές του τριημέρου ολοκληρώνονται αύριο, Καθαρά Δευτέρα, με τα παραδοσιακά Κούλουμα και το πέταγμα του χαρταετού -αρκεί να το επιτρέψει ο καιρός.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, ενώ για σήμερα προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός, την Καθαρά Δευτέρα αναμένονται νεφώσεις σε όλη τη χώρα, ενώ βροχές θα εκδηλωθούν αρχικά στα δυτικά και από το μεσημέρι στα ηπειρωτικά.

Σήμερα, τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, η καρδιά των εκδηλώσεων χτυπά, όπως κάθε χρόνο, στην Πλάκα και στις γύρω περιοχές. Από τις 11:00 το πρωί ο δήμος Αθηναίων έχει προγραμματίσει αποκριάτικη παρέλαση με τις «Μορφές Έκφρασης», με αφετηρία τον σταθμό του μετρό στην Ακρόπολη και κατάληξη την πλατεία Ψυρρή.

Σε αποκριάτικους ρυθμούς θα είναι και η φιλαρμονική ορχήστρα του δήμου από τις 12:00 το μεσημέρι στην πλατεία Μερκούρη, Άνω Πετράλωνα και στην Αγ. Βαρβάρα, στον σταθμό του ΗΣΑΠ Άνω Πατησίων, ενώ παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια από όλη την Ελλάδα, οι λάτρεις του είδους θα απολαύσουν, στις 18:30, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» (Ηρακλειδών 66 & Θεσσαλονίκης Θησείο) από το Ερευνητικό Κέντρο Ελληνικού Τραγουδήματος (ΕΡΚΕΤ).

Στον Δήμο Πειραιά οι αποκριάτικες εκδηλώσεις συνεχίζονται σήμερα με παράλληλες εκδηλώσεις στο πνεύμα του Καρναβαλιού στον πεζόδρομο της Σωτήρος Διός, στην Αγίου Ελευθερίου και Σερίφου, στην Παλαμηδίου και Παύλου Μελά και με πολλές εκπλήξεις για μικρούς και μεγάλους. Στις εκδηλώσεις συμμετέχει η Φιλαρμονική Ορχήστρα Πνευστών του Δήμου Πειραιά.

Καθαρά Δευτέρα

Για αύριο ο δήμος Αθηναίων έχει προγραμματίσει παραδοσιακό γλέντι στον Λόφο Φιλοπάππου, όπου μικροί και μεγάλοι, από το πρωί, θα γιορτάσουν παραδοσιακά τα Κούλουμα με το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής του δήμου και τον Βαγγέλη Κονιτόπουλο. Γιορτή για τα Κούλουμα θα πραγματοποιηθεί επίσης στο Πάρκο για το Παιδί και τον Πολιτισμό (ΚΑΠΑΨ), με παραδοσιακή μουσική και χορούς από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Άνω Αμπελοκήπων.

Ο δήμος Πειραιά γιορτάζει τα Κούλουμα με το πέταγμα του χαρταετού, παραδοσιακό γλέντι, σαρακοστιανά εδέσματα, χορό και τραγούδι στην παραλία της Φρεαττύδας από τις 10:30 το πρωί, δωρεάν. Τη γιορτή θα ανοίξει με αποκριάτικες μελωδίες η Φιλαρμονική Ορχήστρα Πνευστών του δήμου, ενώ στη συνέχεια χορευτικό συγκρότημα της Αδελφότητας Κρητών Πειραιά «Η Ομόνοια», θα διασκεδάσει τον κόσμο.

Σε περίπτωση βροχής η εκδήλωση θα μεταφερθεί στο 1ο Λύκειο Καλλίπολης (είσοδος από Μαρίας Χατζηκυριακού).

Ανάλογες εκδηλώσεις έχουν προγραμματίσει οι περισσότεροι δήμοι της Αττικής. Ενδεικτικά:

Στο Περιστέρι, ο τοπικός δήμος θα εορτάσει τα Κούλουμα, στον στεγασμένο χώρο του Εκθεσιακού Κέντρου Περιστερίου (Δωδεκανήσου & Αγ. Βασιλείου, σταθμός Μετρό «Ανθούπολη»). Οι πολίτες θα απολαύσουν σαρακοστιανούς μεζέδες και άφθονο κρασί, που θα προσφέρονται δωρεάν και παράλληλα, θα έχουν την ευκαιρία να διασκεδάσουν με παραδοσιακή συναυλία με τον Μπάμπη Τσέρτο και Ειρήνη Τουμπάκη.

Ο δήμος Καλλιθέας από την πλευρά του έχει οργανώσει εορταστικό λαϊκό πρόγραμμα με τον Γεράσιμο Ανδρεάτο και την ορχήστρα του και με τη συμμετοχή της Μαρίας Καραγκιόζη με παραδοσιακά και νησιώτικα τραγούδια

Παράλληλα, η Πολιτιστική Εταιρεία Ορχηστικής Τέχνης «Βάκχαι» θα παρουσιάσει το έθιμο του Μπέη, χιουμοριστικό λαϊκό δρώμενο που ολοκληρώνετε με γλέντι, υπό τους ήχους της παραδοσιακής γκάιντας. Το Ελληνικό Σωματείο Διάσωσης Διάδοσης της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς «Οι Μωμόγεροι» παρουσιάζει το αποκριάτικο έθιμο «Γενίτσαροι και Μπούλες» της Νάουσας Ημαθίας.

Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν ακόμα γευσιγνωσία, παραδοσιακά εδέσματα για όλους, κατασκευές, spin art σε μια ρόδα ποδηλάτου, ομαδικό εικαστικό δρώμενο με θέμα «Ο δικός μου χαρταετός είναι πιο πολύχρωμος» και πολλά συναγωνιστικά, ομαδικά παιχνίδια.

Όλα αυτά θα πραγματοποιηθούν στο Δημοτικό Πάρκο Αθλητισμού και Αναψυχής (πρώην Ιππόδρομος), από τις 11:00 το πρωί, ενώ σε περίπτωση βροχής οι εκδηλώσεις θα μεταφερθούν στο κλειστό γυμναστήριο Ταγματάρχου Πλέσσα και Λάμπρου Κατσώνη.

«Ανεπανάληπτο παραδοσιακό γλέντι» υπόσχεται ο δήμος Αμαρουσίου στο κλειστό γυμναστήριο «Σπύρος Λούης» ( Βασ. Όλγας 12, σταθμό ΗΣΑΠ), από τις 12:00 το μεσημέρι με πατροπαράδοτες λιχουδιές και μεζέδες, άφθονο κρασί, και πλούσιο εορταστικό πρόγραμμα με πολύ χορό και τραγούδι.

Στους πρόποδες του Υμηττού και συγκεκριμένα, στη θέση Πατητήρι, από τις 12 το μεσημέρι, θα εορτάσει τα Κούλουμα ο δήμος Γλυφάδας. Εκτός από το πέταγμα των χαρταετών και τα σαρακοστιανά εδέσματα που θα προσφερθούν, θα πραγματοποιηθεί παραδοσιακό γλέντι και συναυλία με την Ελένη Καρουσάκη και το Χάρη Ακριτίδη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ