ΕΛΛΑΔΑ

Τούρκοι παρεμπόδισαν από θάλασσα κι αέρα τη διάσωση μεταναστών ανοικτά της Ρόδου

Τούρκοι παρεμπόδισαν από θάλασσα κι αέρα τη διάσωση μεταναστών ανοικτά της Ρόδου
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Εμπόδια στην επιχείρηση διάσωσης μεταναστών που βρίσκονταν σε κίνδυνο όταν το σκάφος στο οποίο επέβαιναν άρχισε να βυθίζεται στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Ρόδου, έβαλαν δύο ακταιωροί, ένα ελικόπτερο κι ένα ελικοφόρο αεροσκάφος της Τουρκίας.

Το περιστατικό σημειώθηκε τα ξημερώματα της Καθαράς Δευτέρας, όταν το Λιμενικό Σώμα ενημερώθηκε τηλεφωνικά για ένα ταχύπλοο σκάφος που μετέφερε παράτυπους μετανάστες, με κατεύθυνση το Φαληράκι Ρόδου.

Άμεσα, ενημερώθηκε ναυαγοσωστικό σκάφος το οποίο βρισκόταν σε προγραμματισμένη περιπολία, προκειμένου να ερευνήσει την εν λόγω θαλάσσια περιοχή, ενώ στη συνέχεια απέπλευσε ακόμη ένα σκάφος για συνδρομή στις έρευνες.

Περί ώρα 06:10, όπως αποκαλύπτει το dimokratiki.gr, εντοπίστηκε ένα ημιβυθισμένο ταχύπλοο σκάφος, λευκού χρώματος, σημαίας Τουρκίας, στο οποίο επέβαιναν δεκαπέντε αλλοδαποί, οι οποίοι έχρηζαν άμεσης διάσωσης.

Ακολούθως, ξεκίνησε η διαδικασία περισυλλογής τους και η μετεπιβίβασή τους. Στην εν λόγω θαλάσσια περιοχή επικρατούσαν δυσμενείς καιρικές συνθήκες οι οποίες σε συνδυασμό με τα απόνερα που δημιουργούσαν οι επικίνδυνοι ελιγμοί δύο τουρκικών ακταιωρών, που έπλεαν πλησίον του σημείου διάσωσης, κατέστησαν αδύνατη τη ρυμούλκηση του σκάφους.

Επιπλέον, ελικοφόρο αεροπλάνο και ελικόπτερο των τουρκικών αρχών πραγματοποιούσαν πτήσεις σε πολύ χαμηλό ύψος πάνω από το σκάφος του Λιμενικού παρενοχλώντας την διάσωση των μεταναστών.

Παρά τα εμπόδια από τουρκικής πλευράς, η διάσωση ολοκληρώθηκε και δύο ώρες αργότερα οι μετανάστες αποβιβάστηκαν με ασφάλεια στον λιμένα Μανδρακίου και στη συνέχεια οδηγήθηκαν στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου, όπου και συνελήφθησαν, ενώ στον 33χρονο διακινητή ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για έκθεση, διακίνηση μεταναστών και παράνομη είσοδο στη χώρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ