ΕΛΛΑΔΑ

Ένα Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στην Αιγιλεία της Ευβοίας

Ένα Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στην Αιγιλεία της Ευβοίας
Στην Αιγιλεία θα δημιουργηθεί το "θερινό Νταβός" Google Maps

Μεγάλο ενδιαφέρον προκαλεί η πρόταση του Δημήτρη Μάρδα, υφυπουργού Εξωτερικών, για τη δημιουργία ενός "θερινού Νταβός" στην Ελλάδα με τη φιλοδοξία να αποτελέσει το αντίβαρο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που προσελκύει κάθε χρόνο την ελίτ της οικονομίας και της πολιτικής.

Στο γραφικό χωριό των ελβετικών Άλπεων, συρρέουν κάθε χρόνο τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα, οικονομικοί παράγοντες, πολιτικοί, κεντρικοί τραπεζίτες, επιχειρηματίες, διανοούμενοι. Στη διάρκεια του πενταήμερου φόρουμ του Νταβός, περισσότεροι από 2.500 συμμετέχοντες από τουλάχιστον 100 χώρες συγκεντρώνονται στη μικρή πόλη "με το μεγαλύτερο υψόμετρο των Άλπεων", όπως θέλει να αυτοπροσδιορίζεται από τους μόνιμους κατοίκους.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός Μενβέντεφ στο Νταβός - Φωτ. REUTERS/RIA NOVOSTI

Στο Νταβός υπάρχουν 78 ξενοδοχεία, 9.300 κλίνες σε εξοχικές κατοικίες και 2.648 κρεβάτια σε κατασκηνώσεις και ξενώνες.

Η ελάχιστη διάρκεια παραμονής είναι επτά ημέρες και οι τιμές ξεκινούν από 300 ευρώ ανά βραδιά για ένα δωμάτιο που καλύπτει τις βασικές ανάγκες και εκτινάσσονται σε αστρονομικά ποσά στα πολυτελή ξενοδοχεία. Για να ανταποκριθούν στη ζήτηση εκείνων των ημερών οι κάτοικοι του Νταβός δεν αφήνουν αναξιοποίητο ούτε εκατοστό. Πέρα από τα καταλύματα, υπάρχουν εστιατόρια, μπαρ, μουσεία, που φιλοξενούν παράλληλες εκδηλώσεις. Η παγκόσμια ελίτ συναντάται, συζητά, προτείνει και χαλαρώνει σε ένα χιονισμένο τοπίο υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Aστυνομικός των ειδικών δυνάμεων φροντίζει για την ασφάλεια των παρισταμένων - Φωτ. Reuters

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) ιδρύθηκε, ως θεσμός, από τον γερμανό ειδικό σε οικονομικά ζητήματα Κλάους Σβαμπ, γιο Ελβετού εργοστασιάρχη. Το 1971 ο Κ. Σβαμπ οργάνωσε το πρώτο διεθνές οικονομικό συμπόσιο για ευρωπαίους επιχειρηματίες, καλύπτοντας μάλιστα όλα τα έξοδα από την τσέπη του.

Το σχέδιο για το "Θερινό Νταβός" βασίζεται στην ιδέα να παραχωρηθεί από την ελληνική κυβέρνηση στα κράτη-μέλη του ΟΗΕ χώρος για την δημιουργία εστιών με στόχο την διεξαγωγή συνεδρίων.

Σύμφωνα με τον κ. Μάρδα, "η συγκεκριμένη επένδυση θα είναι της τάξης του 1,6 έως 2 δισ. ευρώ το πολύ. Όσον αφορά στο κόστος των κατασκευών θα αναληφθεί 100% από τα κράτη που θα ενδιαφερθούν να χτίσουν τη συγκεκριμένη εστία, που θα περιέχει ένα σύνολο δωματίων".

Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία 6.000 κλινών στο νησάκι απέναντι από τα Στύρα Ευβοίας, την Αιγιλεία, ένα μικρό σύνολο δωματίων πολυτελούς διαβίωσης, ένα σύνολο κοινών υποδομών που θα εξυπηρετούν παράλληλες συνεδρίες σε μεγάλα διεθνή συνέδρια, σύμφωνα με τον κ. Μάρδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ