ΕΛΛΑΔΑ

Εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που έκλεβε και παραποιούσε ταξιδιωτικά έγγραφα

Εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που έκλεβε και παραποιούσε ταξιδιωτικά έγγραφα
Ελληνική Αστυνομία

Έπειτα από πολύμηνη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Ασφάλειας Αττικής, εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση η οποία έκλεβε και παραποιούσε ταξιδιωτικά έγγραφα με σκοπό τη διευκόλυνση της μετακίνησης αλλοδαπών ατόμων, από τον περασμένο Νοέμβριο.

Για την αποδόμηση της οργάνωσης πραγματοποιήθηκε μεγάλη αστυνομική επιχείρηση σε διάφορες περιοχές της Αττικής, κατά τη διάρκεια της οποίας συνελήφθησαν 11 μέλη της και ειδικότερα 6 Αλγερινοί, 3 Σύροι, ένας Τυνήσιος και ένας Παλαιστίνιος, ενώ αναζητούνται ακόμα 5 άτομα, εκ των οποίων τα 3 είναι κάτοικοι εξωτερικού.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης διενεργήθηκαν έρευνες σε διάφορους χώρους, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων: 130 διαβατήρια και 809 δελτία ταυτότητας διαφόρων χωρών, εκ των οποίων τα 620 είναι καταχωρισμένα στις ευρωπαϊκές βάσεις δεδομένων ως κλαπέντα ή απολεσθέντα, πλήθος άλλων εγγράφων (άδειες παραμονής και άδειες οδήγησης διαφόρων χωρών) και σφραγίδων, εργαλεία και αναλώσιμα υλικά για την κατάρτιση πλαστών εγγράφων, μεγάλος αριθμός χειρόγραφων σημειώσεων σχετιζομένων με την εγκληματική δραστηριότητα, δεκάδες παραστατικά χρηματικών εμβασμάτων, διάφορα αντικείμενα προερχόμενα από κλοπές, καθώς και 30.000 ευρώ και ένα αυτοκίνητο.

police2

Ως προς τη μεθοδολογία και τον τρόπο δράσης τους σημειώνεται ότι τα ταξιδιωτικά έγγραφα περνούσαν στην κατοχή των μελών της οργάνωσης, με τρείς διαφορετικούς τρόπους.

police3

Στην πρώτη περίπτωση, μέλη της οργάνωσης σε ομάδες των δύο ή τριών ατόμων προέβαιναν σε κλοπές ταξιδιωτικών εγγράφων, τα οποία κατά περίπτωση αφαιρούσαν από διερχόμενους πεζούς με τη μέθοδο της απασχόλησης, από επιβάτες Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και από σταθμευμένα αυτοκίνητα τα οποία παραβίαζαν. Τα υπόλοιπα είδη που περιέρχονταν στην κατοχή τους από τις κλοπές (φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα, φορητοί υπολογιστές), τα εκποιούσαν στη «μαύρη αγορά», με σκοπό την αποκόμιση του μέγιστου δυνατού κέρδους.

Στη δεύτερη περίπτωση, μέλη της οργάνωσης είχαν αναπτύξει ένα ευρύ δίκτυο συνεργασιών με ομοεθνείς τους, οι οποίοι κατείχαν παράνομα ταξιδιωτικά έγγραφα τρίτων προσώπων, τα οποία τους πωλούσαν σε τιμές ανάλογα με το είδος τους, τη χώρα προέλευσης και τα χαρακτηριστικά του κατόχου του.

police4

Επίσης, στην τρίτη περίπτωση, μέλη της οργάνωσης που διαβιούν μόνιμα στη Γαλλία έστελναν δέματα, μέσω διεθνών εταιρειών ταχυμεταφορών, τα οποία περιείχαν γνήσια, κλεμμένα ή απολεσθέντα ταξιδιωτικά έγγραφα διαφόρων χωρών.

Στη συνέχεια, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης προωθούσαν τα ταξιδιωτικά έγγραφα σε αλλοδαπούς, έναντι αμοιβής, προκείμενου να διευκολύνουν τη μετακίνησή τους σε διάφορες χώρες.

Οι συλληφθέντες, οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος τους παρέπεμψε σε κύρια ανάκριση.

Φωτογραφίες: Ελληνική Αστυνομία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ