ΕΛΛΑΔΑ

Στην Αδριανούπολη οι γονείς των δύο στρατιωτικών

Στην Αδριανούπολη οι γονείς των δύο στρατιωτικών
Screen grab από βίντεο / Αnadolu

Στην Αδριανούπολη ταξιδεύουν οι γονείς των δύο Ελλήνων στρατιωτικών για να παραστούν στη δίκη των παιδιών τους, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα. Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί κατηγορούνται για παράνομη διείσδυση σε απαγορευμένη περιοχή.

Όπως μεταδίδει η τοπική ιστοσελίδα evros.gr, το ένα ζευγάρι, που είναι από την Καστορία, έφτασε στην Ορεστιάδα και συνάντησε τους γονείς του άλλου στρατιωτικού.

Η ίδια ιστοσελίδα αναφέρει ότι θα ρυθμιστούν ορισμένες γραφειοκρατικές λεπτομέρειες σε συνεργασία με το ελληνικό Προξενείο της Ανδριανούπολης ώστε να μπορέσουν όχι απλά να βρεθούν στην τουρκική πόλη αλλά να δώσουν το παρών και στη δικαστική αίθουσα.

Το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε ότι σε συνεννόηση με τις τουρκικές αρχές μεταφέρθηκαν από την Ορεστιάδα πολιτικά ρούχα και χρήματα για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς.

Και αυτό, προκειμένου να παραστούν στο δικαστήριο με πολιτικά.

Τι είπαν οι δύο στρατιωτικοί στην κατάθεσή τους

«Αυτός που κάνει κατασκοπεία επιλέγει ο καιρός να είναι με χιόνια; Άλλωστε στο χιόνι φαίνονται τα ίχνη μας. Δεν καταλάβαμε καν πως περάσαμε στην τουρκική πλευρά», φέρεται να είπε ένας εκ των συλληφθέντων στις Αρχές της γείτονος χώρας, σύμφωνα με το πρακτορείο Ντογάν.

Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί, ένας υπολοχαγός, ο οποίος έκανε τις παραπάνω δηλώσεις στους Τούρκους, και ένας οπλίτης πενταετούς θητείας, σύμφωνα με τις πληροφορίες της ίδιας πηγής, συνελήφθησαν από την 54η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού και μετά τις απαραίτητες διαδικασίες οδηγήθηκαν στις δικαστικές αίθουσες, όπου και αποφασίστηκε η προφυλάκισή τους.

Ο υπολοχαγός, δια του διερμηνέα του, τόνισε πως δεν πέρασαν σκόπιμα στην τουρκική πλευρά και δεν αποδέχθηκε τις κατηγορίες περί κατασκοπείας. «Εμείς οπωσδήποτε δεν παραβιάσαμε τα σύνορα με κακό σκοπό ή σκόπιμα», διατράνωσε.

Όπως ο ίδιος υποστήριξε, ακολούθησε, μαζί με τον συνάδελφο του, κάποια ίχνη από παπούτσια στο χιόνι, «νομίζοντας ότι είναι παράνομοι μετανάστες». «Πήγα πίσω από τα ίχνη παπουτσιών και τράβηξα τις εικόνες με το τηλέφωνο που μας έδωσε ο στρατός. Σκοπός μου ήταν να το δείξω στους ανωτέρους μου. Εμείς όταν είδαμε τα ίχνη παπουτσιών ακριβώς στον διπλανό δρόμο από όπου κάναμε περιπολία καταλάβαμε ότι δύο άτομα πατούσαν στα ίδια ίχνη», συμπλήρωσε, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ.

Συνεχίζοντας την κατάθεσή του στις τουρκικές Αρχές είπε: «Μετά αντιληφθήκαμε ότι τα ίχνη παπουτσιών πήραν διαφορετική πορεία. Όταν μετά είδαμε λεκέδες από κίτρινα ούρα προσπαθήσαμε να κινηθούμε γρήγορα. Για να τους συλλάβουμε γρήγορα ακολουθήσαμε τα ίχνη παπουτσιών. Επειδή τα ίχνη παπουτσιών ήταν πέραν του δρόμου που κάναμε περιπολία και επειδή τα δέντρα είχαν ανατραπεί και περάσαμε ανάμεσά τους γρήγορα δεν καταλάβαμε πως περάσαμε στην τουρκική πλευρά. Δεν είδαμε τη γραμμή και μάλιστα δεν συναντήσαμε κανένα σημάδι που να ανήκει στην τουρκική πλευρά. Πότε συναντήσαμε άλλωστε Τούρκο στρατιώτη;».

Αμέσως μόλις οι Έλληνες αντιλήφθηκαν ότι βρίσκονταν σε τουρκικό έδαφος, σύμφωνα με την κατάθεση του υπολοχαγού, άδειασαν τα όπλα τους και παραδόθηκαν στους Τούρκους στρατιώτες.

«Τότε καταλάβαμε την κατάσταση και για να μην δημιουργηθεί οποιοδήποτε επεισόδιο αδειάσαμε τα όπλα μας και παραδοθήκαμε στους Τούρκους στρατιώτες. Περιμέναμε να έρθουν οι ανώτεροί τους. Εγώ δεν ήρθα με κανένα άλλο σκοπό. Οπωσδήποτε περάσαμε τα τουρκικά σύνορα κατά λάθος, εγώ οπωσδήποτε απορρίπτω με επιμονή της κατηγορίες εναντίον μου. Το βίντεο που τράβηξα είναι στην ελληνική πλευρά, επειδή στην ελληνική πλευρά υπάρχουν κάδοι σκουπιδιών», είπε χαρακτηριστικά.

«Εγώ αυτό ιδιαίτερα ήθελα να το δείξω στους ανωτέρους μου. Τράβηξα βίντεο για να εμποδίσω την λαθρομετανάστευση. Αυτός που κάνει κατασκοπεία επιλέγει χιονισμένο καιρό; Άλλωστε ενώ περπατάμε φαίνονται τα ίχνη μας στο χιόνι», συμπλήρωσε.

Και ο δεύτερος Έλληνας στρατιωτικός αρνήθηκε κατηγορηματικά τις κατηγορίες που του επιρρίπτονται. «Δεν ήρθαμε εδώ έχοντας κακό σκοπό. Δεν δέχομαι επ’ ουδενί τις κατηγορίες που μου προσάπτονται. Περάσαμε κατά λάθος τα σύνορα. Δηλώνω κατηγορηματικά ότι περάσαμε τα σύνορα κατά λάθος και ότι δεν είχαμε κανέναν κακό σκοπό», υποστήριξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ