ΕΛΛΑΔΑ

Με αφανισμό απειλείται σημαντικό μνημείο στην περιοχή του Πόντου

Με αφανισμό απειλείται σημαντικό μνημείο στην περιοχή του Πόντου
Youtube/Basaran Bektaş

Με αφανισμό απειλείται ένα μνημείο 2100 χρόνων στην περιοχή του Πόντου.

Γίνεται λόγος για το κάστρο Κουρούλ το οποίο απειλείται άμεσα από την κατασκευή ενός λατομείου στη Μαύρη Θάλασσα.

Το μνημείο χρονολογείται στην εποχή του Πόντου Μιθριδάτη και βρίσκεται στον οικισμό Μπαγιαντί της Τουρκίας. Τον Σεπτέμβριο του 2016 η αρχαιολογική κοινότητα εντυπωσιάστηκε από την ανακάλυψη αγάλματος, βάρους 200 κιλών, της θεάς Κυβέλης.

Όπως αναφέρει το pontos-news, το άγαλμα εντοπίστηκε χωρίς καμία υλική ζημιά, μέσα σε μία κρύπτη στην είσοδο του κάστρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της τουρκικής Hurriyet, οι εργασίες για το λατομείο και ο δυναμίτης που χρησιμοποιείται από τους εργάτες έχουν βάλει σε σημαντικό κίνδυνο το μνημείο.

Οι Αρχές φαίνεται πως δείχνουν αδράνεια απέναντι στο μεγάλο ζήτημα, παρότι τουρκικό δικαστήριο είχε αποφασίσει στο παρελθόν να απαγορευτούν οι εργασίες στο σημείο όπου φιλοξενούνται μοναδικά μνημεία, και οι κάτοικοι της περιοχής δηλώνουν ιδιαιτέρως ανήσυχοι.

Η επιτροπή πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς είχε, το 1996, ανακηρύξει το κάστρο Κουρούλ αρχαιολογικό χώρο, ακυρώνοντας έτσι κάθε εργασία στην περιοχή. Αντίστοιχη απόφαση ελήφθη και το 2011, ωστόσο αυτό δεν φαίνεται να εμποδίζει τις εργασίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ