ΕΛΛΑΔΑ

Ένσταση κατά της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών κατέθεσαν οι δικηγόροι τους

Ένσταση κατά της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών κατέθεσαν οι δικηγόροι τους
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΕΕΘΑ/STR

Ένσταση κατά της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών κατέθεσαν οι δύο δικηγόροι Hakan Yalçıntuğ και Sinem Şandir, ζητώντας από το δικαστήριο της Αδριανούπολης την αποφυλάκισή τους.

Το τουρκικό πρακτορείο Dogan μεταδίδει ότι το δικαστήριο έχει ήδη αρχίσει να συζητά την υπόθεση. Μέχρι στιγμής, όμως, δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν η εξέταση της ένστασης θα ολοκληρωθεί σήμερα ή αργότερα μέσα στην εβδομάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Άμυνας της χώρας μας έχει λάβει διαβεβαιώσεις ότι το κατηγορητήριο για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς δεν θα αλλάξει, δηλαδή δεν θα προστεθεί η κατηγορία της κατασκοπείας όπως είχαν μεταδώσει αρκετά τουρκικά ΜΜΕ.

Στο δικαστήριο έχουν φτάσει και οι γονείς των δύο στρατιωτικών, που αναμένεται να ζητήσουν άδεια από τον εισαγγελέα για να επισκεφτούν τους οικείους τους στη φυλακή.

Η οικογένειες των δύο στρατιωτικών έφτασαν νωρίς το πρωί με ιδιωτικό αυτοκίνητο στις Καστανιές, απ’ όπου τους παρέλαβε τζιπ του Στρατού με το οποίο πέρασαν τα σύνορα.

Η έκβαση της δίκης θα δείξει τις προθέσεις της Τουρκίας, αν θα χειριστεί το ζήτημα δηλαδή με τον τυπικό τρόπο που θα οδηγήσει στην άμεση απελευθέρωση των Ελλήνων ή αν θα επιλέξει να περιπλέξει τα πράγματα, κλιμακώνοντας περαιτέρω την ένταση με την Ελλάδα.

Καλό κλίμα μεταξύ της ελληνικής και τουρκικής πλευράς

Κυβερνητικά στελέχη διαβεβαίωναν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου για το καλό κλίμα που επικρατεί μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής πλευράς σχετικά με τους Έλληνες στρατιωτικούς που συνελήφθησαν στον Έβρο.

Η ελληνική κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή συνιστά ψυχραιμία προς όλες τις πλευρές με τις διπλωματικές επαφές να είναι εντατικές. Ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, πήρε επίσης θέση για το συμβάν λέγοντας πως η Ουάσινγκτον παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.

Την ίδια ώρα η ελληνική πλευρά διαβεβαιώνει πως δεν υπάρχει ζήτημα ανταλλαγής των Ελλήνων στρατιωτικών με τους «8» Τούρκους αξιωματικούς, «δεν είμαστε σε πόλεμο με την Τουρκία για να κάνουμε ανταλλαγή αιχμαλώτων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Κατρούγκαλος.

Οι δύο αρχηγοί ΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης και Χουλουσί Ακάρ, κατά πληροφορίες, συνομίλησαν από την περασμένη Πέμπτη, τουλάχιστον δύο φορές. Επικοινωνία από την πρώτη στιγμή υπήρξε μεταξύ των πρεσβειών Τουρκίας και Ελλάδας ενώ άμεση ήταν και η κινητοποίηση της προξένου της Ελλάδας στην Αδριανούπολη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ