ΕΛΛΑΔΑ

Ποιος ήταν ο αρχηγός της Combat 18 – Πληροφορίες για τα νέα-αναβαθμισμένα χτυπήματα που ετοιμάζονταν

Ποιος ήταν ο αρχηγός της Combat 18 – Πληροφορίες για τα νέα-αναβαθμισμένα χτυπήματα που ετοιμάζονταν
Φωτογραφία Αρχείου ΕUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Από τα Γιάννενα όπου ζει, συντόνιζε τη δράση της ακροδεξιάς οργάνωσης Combat 18 ο αρχηγός της. Και παρά το γεγονός ότι βρισκόταν σε επαρχιακή πόλη, τα μέλη του επιχειρησιακού βραχίονα φρόντιζαν να ακολουθούν κατά γράμμα τις εντολές του.

Γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, κοινωνικό παντοπωλείο και κτίρια στο κέντρο της Αθήνας που διαμένουν παράτυποι μετανάστες και πρόσφυγες χτυπούσαν με μολότοφ και γκαζάκια τα μέλη της ακροδεξιάς οργάνωσης Combat 18, που έπεσαν στα δίχτυα της αντιτρομοκρατικής.

Το Σεπτέμβριο του 2015 τα μέλη της ακροδεξιάς οργάνωσης επιτέθηκαν στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στο Μενίδι, ενώ τον Απρίλιο του 2016 σε ένα κοινωνικό παντοπωλείο στο Ολυμπιακό Χωριό. Ανάμεσα στις περίπου 30 επιθέσεις τους από το 2015 μέχρι σήμερα, καταγράφεται και η εμπρηστική επίθεση τους σε κτίριο στην οδό Κάνιγγος, όπου στεγάζονται πρόσφυγες και παράτυποι μετανάστες, όπου μάλιστα είχαν κινδυνεύσει και μικρά παιδιά.

Η αντιτρομοκρατική, αθόρυβα και κάτω από άκρα μυστικότητα, άρχισε να έρευνα τη δράση συγκεκριμένων ατόμων και διαπίστωσε ότι πρόκειται για βασικά μέλη του επιχειρησιακού βραχίονα της ακραίας οργάνωσης.

Γνωστός δικηγόρος ανάμεσα στους συλληφθέντες ακροδεξιούς

Η δράση τους έφτασε μέχρι τη Θεσσαλονίκη, όπου χτύπησαν δυο φορές την κατάληψη της Libertatia, την οποία μάλιστα άγνωστοι έκαψαν ολοσχερώς πριν περίπου ενάμιση μήνα, ενώ δυο φορές - Απρίλιο 2016 και Φεβρουάριο 2016 - έβαλαν γκαζάκια και στο στέκι Sabot, επίσης στη Θεσσαλονίκη.

Στην Αθήνα μάλιστα επιτέθηκαν δυο φορές στο αντιεξουσιαστικό στέκι «Δίστομο», που αποτελεί «κρίκο» της αναρχικής ομάδας Ρουβικώνας.

Πάντως, οι Αρχές εκτιμούν ότι κατάφεραν να συλλάβουν τα άτομα πριν αναβαθμίσουν τη δράση τους και αυτό το συμπέρασμα προκύπτει από το γεγονός ότι εντόπισαν 50 κιλά νιτρικής αμμωνίας σε ένα από τα σπίτια των συλληφθέντων.

Το υλικό αυτό χρησιμοποιείται κυρίως για βόμβες και οι Αρχές δεν αποκλείουν να κατασκεύαζαν εκρηκτικούς μηχανισμούς, τους οποίους θα χρησιμοποιούσαν μετά για τις αναβαθμισμένες επιθέσεις τους.

Πάντως οι αρχές διαπίστωσαν ότι στην υπόθεση εμπλέκονται 7 άτομα, τα οποία σήμερα θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα με κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος, ενώ συνελήφθησαν 4 ακόμη άτομα και θα οδηγηθούν στις δικαστικές αρχές με κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος μετά από στοιχεία που βρέθηκαν στις κατ’ οίκον έρευνες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ