Για τους Έλληνες στρατιωτικούς συζήτησαν ο αρχηγός του ΓΕΕΘΑ με τον Πάιατ
Τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ δέχθηκε σήμερα στο γραφείο του ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης βρέθηκαν στο επίκεντρο, μεταξύ άλλων, η συνεχιζόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Αδριανούπολη, οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και το πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ.
Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο κ. Πάιατ εξέφρασε την ανησυχία του, περισσότερο «για μια σειρά αθέλητα περιστατικά» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, παρά για «γεωπολιτικούς κινδύνους με τη μεγάλη στρατηγική έννοια» και προς τούτο υπογράμμισε την μεγάλη σημασία της διπλωματίας και την άμεση και ισχυρή δέσμευση των ΗΠΑ.
Σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο πρέσβης είπε πως «η Ελλάδα ζει εδώ και καιρό, εκατοντάδες χρόνια, σε μια περίπλοκη γειτονιά. Έχετε μακρά ιστορία με την Τουρκία. Δεν ανησυχώ για γεωπολιτικούς κινδύνους με τη μεγάλη στρατηγική έννοια» για να συμπλωρώσει:
«Και είναι σαφές για μένα ότι ο πρωθυπουργός Τσίπρας είναι δεσμευμένος σε μια ισχυρή και σταθερή σχέση και από την πλευρά των ΗΠΑ βλέπουμε την Ελλάδα ως κρίσιμης σημασίας πυλώνα σταθερότητας, όχι μόνο με τη μεγάλη γείτονα προς ανατολάς, αλλά και με τα Βαλκάνια, την ανατολική Μεσόγειο, τη βόρεια Αφρική και την ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Έτσι δεν ανησυχώ για τις επενδύσεις. Είναι πολύ σαφές ότι η Ελλάδα προχωράει μπροστά. Γι' αυτό που ανησυχώ, όπως είπα και στη συζήτηση πριν από λίγο, είναι για μια σειρά αθέλητων περιστατικών και γι' αυτό η διπλωματία είναι τόσο σημαντική και γι' αυτό οι ΗΠΑ είναι δεσμευμένες άμεσα και ισχυρά».
SPONSORED
Νεκρό ένα βρέφος από ισραηλινά πυρά στη Χεβρώνα - Τραυματίες οι γονείς του
13:25
Αχτσιόγλου για Τσίπρα: «Τυχόν συνέργειες μένουν να φανούν, τίποτα δεν είναι προεξοφλημένο»
13:13
Τέσσερις συλλήψεις μελών συμμορίας για διακίνηση ναρκωτικών στη Θεσσαλονίκη
13:12
Πανελλήνιες 2026: «Οι διαβασμένοι δεν είχαν πρόβλημα - Δύσκολη η Ηλεκτροτεχνία ΙΙ», λένε φροντιστές
12:45