ΕΛΛΑΔΑ

Παραδόθηκε στην ΕΛ.ΑΣ. η Ρωσίδα πληροφοριοδότης της Μαλτέζας δημοσιογράφου που δολοφονήθηκε

Παραδόθηκε στην ΕΛ.ΑΣ. η Ρωσίδα πληροφοριοδότης της Μαλτέζας δημοσιογράφου που δολοφονήθηκε
REUTERS/DARRIN ZAMMIT LUPI/ FILE PHOTO

Στην Ελληνική Αστυνομία παραδόθηκε το βράδυ της Δευτέρας η Ρωσίδα μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος Μαρία Εφίμοβα, η οποία λειτουργούσε ως «πηγή» της δημοσιογράφου Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία που δολοφονήθηκε στη Βαλέτα τον Οκτώβριο του 2017. Υποστήριξε ότι κατέφυγε στην Ελλάδα με τον σύζυγό της καθώς δέχεται απειλές για τη ζωή της.

Η Εφίμοβα εργαζόταν στη Μάλτα, στην τράπεζα Pilatus Bank και είχε αποκαλύψει στην Γκαλιζία ότι η τράπεζά της διευκόλυνε τις ύποπτες συναλλαγές της Egrant Inc., μιας παναμαϊκής επιχείρησης που ανήκε στη Michelle Muscat, σύζυγο του Πρωθυπουργού της Μάλτας Joseph Muscat.

Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγες ημέρες πριν από τη δολοφονία της, η Μαλτέζα δημοσιογράφος είχε κατονομάσει την Εφίμοβα ως «πηγή» των πληροφοριών της για το σκάνδαλο.

Όπως αναφέρει το Reuters, εναντίον της Εφίμοβα εκκρεμούσαν δύο διεθνή εντάλματα σύλληψης από τις Αρχές της Μάλτας. Ένα με την κατηγορία της υπεξαίρεσης χρημάτων και ένα για δημιουργία ψευδών στοιχείων.

Η Εφίμοβα είχε καταφύγει στην Κρήτη, όπου ζει ο σύζυγός της και τα δύο της παιδιά. Βρετανικά Μέσα Ενημέρωσης επιχείρησαν να την εμπλέξουν στην πρόσφατη αντιπαράθεση της βρετανικής κυβέρνησης με τη Ρωσία κι έτσι πήρε την απόφαση να παραδοθεί στις Ελληνικές Αρχές καθώς όπως υποστήριξε φοβάται για τη ζωή της.

Το μεσημέρι της Τρίτης η Εφίμοβα οδηγήθηκε στον Εισαγγέλεα προκειμένου να εκτελεστούν τα δύο εντάλματα σύλληψης από τη Μάλτα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ