ΕΛΛΑΔΑ

Τρύφων Αλεξιάδης: "Έχουμε γίνει σοφότεροι από το τι λέγαμε προεκλογικά"

Τρύφων Αλεξιάδης: "Έχουμε γίνει σοφότεροι από το τι λέγαμε προεκλογικά"
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Τρύφων Αλεξιάδης EUROKINISSI

Ο κ. Αλεξιάδης σε συνέντευξη του υποστήριξε για άλλη μια φορά πως η κυβέρνηση δεν είναι ευτυχής για την πολιτική την οποία, όπως τόνισε, είναι αναγκασμένη να ακολουθήσει, συμπληρώνοντας όμως πως εξηγήθηκε πλήρως προεκλογικά τι είχε ο καθένας να προτείνει.

"Εμείς δεν περιγράφουμε τα προβλήματα", σημείωσε ο υπουργός, "προσπαθούμε να τα λύσουμε".

Σχετικά με την επιβάρυνση στη φορολογία ο κ. Αλεξιάδης είπε:
"Σας λέμε ότι από τον νόμο 4336 του Αυγούστου, που ψηφίσαμε τον Δεκαπενταύγουστο για να γίνει συμφωνία και να προχωρήσουμε μέχρι σήμερα δεν έχει επιβληθεί φόρος ούτε ένα λεπτό. Οι φόροι αυτοί τώρα είναι αυτοί που προϋπήρχαν της κυβέρνησης της δικής μας, ένα μικρό κομμάτι έχει τροποποιηθεί από τη δική μας κυβέρνηση κι από τον Αύγουστο και μετά δεν έχει αλλάξει τίποτα".

Παράλληλα, ο κ. Αλεξιάδης τόνισε στο κεντρικό δελτίο του SKAI με την Σία Κοσιώνη, πως οι φόροι προ μνημονίων στην κατοικία ήταν στα 600 εκατ. και τώρα με τον ΕΝΦΙΑ είναι στα 3,3 δις.

Στην υπενθύμιση πως θα τον καταργούσαν, όπως είχαν υποσχεθεί, η απάντηση ήταν λακωνική:
"Έχουμε γίνει σοφότεροι από το τι λέγαμε προεκλογικά".

Για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση και την κλιμακωτή φορολόγηση στην ιδιωτική παιδεία, ο υπουργός είπε:
"Καταρχάς να μην βιαζόμαστε. Υπάρχει όντως η πρόταση για τον κλιμακωτό ΦΠΑ, θα συζητηθεί και με τους θεσμούς και έχουμε και το θέμα των ισοδυνάμων. Έχουμε βρει ισοδύναμα αλλά δεν θέλουμε να είναι όπως αυτά που είχαμε στο παρελθόν. Δεν θέλουμε επιβαρύνουμε την λαϊκή κατανάλωση. Θέλουμε να βρούμε ισοδύναμα από εκεί που υπάρχει δυνατότητα να πληρωθούνε. Θα βρούμε τέτοια ισοδύναμα που δεν θα επηρεάζουν τη λαϊκή κατανάλωση".

"Φορολογία στις επιχειρήσεις που έχουν προβλήματα έτσι γενικά και αόριστα είναι λάθος. Μπορούν να γίνουν στοχευμένες παρεμβάσεις, δεν είναι όλα τα προβλήματα το ίδιο. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν να πληρώσουν το ρεύμα τους και δεν έχουν να φάνε και άλλοι άνθρωποι που διαλέγουν τι πούρο θα καπνίσουν".

Για την πληροφορία που διέρρευσε την Τρίτη και ήθελε ως ισοδύναμο τον περαιτέρω περιορισμό στα επιδόματα θέρμανσης ο κ. Αλεξιάδης ήταν κατηγορηματικός:
"Αυτή η κυβέρνηση θα πάει να βγάλει από τους πολίτες από τη μία τσέπη και να βάλει στην άλλη τσέπη; θα ήταν παραλογισμός! Το επίδομα θέρμανσης το επεξεργαζόμαστε αυτή τη στιγμή, πέρυσι ήταν 210 εκατ. φέτος είναι 105 εκατ., πέρυσι το πήραν περίπου ένα εκατ. 100.000 δικαιούχοι φέτος θα το πάρουν λιγότεροι για να ενισχυθούνε. Μόλις είμαστε έτοιμοι θα ανακοινώσουμε το επίδομα θέρμανσης."

Σε ότι αφορά τον ΕΝΦΙΑ, ο υπουργός είπε:
"Για το 2016 αυτό που δεσμευόμαστε είναι ένας φόρος στην περιουσία που θα έχει εισπραξιμότητα 2,65 δις, εξομοίωση των εμπορικών με τις αντικειμενικές αξίες, αυτή είναι η λογική που θα έχουμε σε αυτόν τον φόρο. Θα πρέπει να καθίσουμε άμεσα οι πολιτικές δυνάμεις και οι κοινωνικοί φορείς και να συζητήσουμε ποιος είναι αυτός ο φόρος και θα πρέπει να τον θεσμοθετήσουμε τώρα για να εφαρμοστεί το 2016."

Στο ερώτημα πως ορίζεται η μεγάλη περιουσία, ο κ. Αλεξιάδης είπε:
"Δεν είναι μεγάλη περιουσία το δυάρι που στοιχίζει 50.000 ευρώ και μένουν ένα ζευγάρι συνταξιούχων υπερήλικων και πληρώνουν ΕΝΦΙΑ, ενώ δεν πληρώνει φόρο περιουσίας στην Ελλάδα το σπίτι του Έλληνα φορολογούμενου που κάνει δήλωση στην Ελλάδα αλλά ζει στο Λονδίνο".

«Εμείς αναφέραμε το παράδειγμα του Μόντι στην Ιταλία. Τι λέει αυτός ο νόμος; Εμείς βάζουμε έναν συντελεστή 0,67 στην περιουσία των Ιταλών που κάνουν δήλωση στην Ιταλία και έχουν σπίτι στο εξωτερικό. Εάν ο συντελεστής στο εξωτερικό είναι 0,5 πληρώνει ο πολίτης τη διαφορά στην Ιταλία. Εάν είναι 0,9 δεν πληρώνει".

Η κυβέρνηση υπολογίζει πως τα σπίτια Ελλήνων για παράδειγμα στο Λονδίνο είναι περίπου 3.000.

Ο Τρύφωνας Αλεξιάδης αναφέρθηκε και στο περιουσιολόγιο όπου όλοι οι πολίτες θα είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν όλα τα στοιχεία. Απέφυγε πάντως να προσδιορίσει επακριβώς ή έστω να δώσει ένα γενικευμένο πλαίσιο για το τι θα θεωρηθεί μεγάλη περιουσία. Προτίμησε να αναφερθεί θεωρητικά σε μία μεγάλη κλίμακα που ξεκινά από 100.000 – 150.000 ευρώ εμπορική αξία, εκεί δεν θεωρείται κάποιος πλούσιος, μέχρι ένα και δύο εκατ. ευρώ "που σίγουρα δεν είναι φτωχός".

Για το "καυτό" ζήτημα της κ. Σαββαΐδου, ο κ. Αλεξιάδης τόνισε πως είναι ένα δύσκολο θέμα, σημείωσε πως είναι σε αμηχανία, ενώ κατέστησε σαφές πως η κυβέρνηση δεν ήθελε αυτή την εξέλιξη.
"Πολιτικά είναι σωστό (η κίνηση του πρωθυπουργού να ζητήσει την παραίτηση της) με δεδομένο όμως ότι υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητας. Η πολιτική ενέργεια κατά τη γνώμη μου ήταν σωστή, υπενθυμίζοντας συγχρόνως πως στο παρελθόν παραιτήθηκαν πολιτικά πρόσωπα, καθώς στο ΥΠΟΙΚ υπάρχει ειδικό πειθαρχικό δίκαιο."

Και πρόσθεσε:
"Το ΥΠΟΙΚ πολύ σωστά έχει κάνει ειδική υπηρεσία που αξιολογεί τις ανώνυμες καταγγελίες. Πρέπει να τις εξετάζουμε. Στο συγκεκριμένο θέμα πρέπει να αποφανθεί η Δικαιοσύνη δεν μπορώ τηλεοπτικά να δικάσω".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ