ΕΛΛΑΔΑ

Η κορύφωση του Θείου Δράματος: Η Μεγάλη Παρασκευή μέσα από εικόνες

Η κορύφωση του Θείου Δράματος: Η Μεγάλη Παρασκευή μέσα από εικόνες
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε κλίμα ευλάβειας και κατάνυξης ο Ορθόδοξος Ελληνισμός παρακολούθησε σήμερα την Ακολουθία του Επιταφίου

Πλήθος πιστών ακούει απόψε να ψάλλονται τα τρία Ηχηρά Στάσιμα που εμπνεύστηκε ο Άγιος Ρωμανός ο Μελωδός και περιγράφουν τον επιτάφιο θρήνο της Παναγίας Θεοτόκου για τον Υιό της, τον Ιησού Χριστό.

Οι ψαλμωδίες από τα Στάσιμα «Η ζωή εν τάφω», «Άξιον εστί» και «Αι γενεαί πάσαι» πλημμυρίζουν τις εκκλησίες σε όλη τη χώρα, δίνοντας το μήνυμα της υπέρτατης θυσίας του Θεανθρώπου, που σταυρώθηκε, για να λυτρώσει τους ανθρώπους από την αμαρτία και το θάνατο.

Δείτε φωτογραφίες από την περιφορά του Επιταφείου σε Θεσσαλονίκη και Κέρκυρα:

Κάθε Επιτάφειος είναι ξεχωριστός, ανάλογα τα ήθη και τα έθιμα κάθε περιοχής. Τρείς μήνες χρειάστηκαν για να ετοιμαστεί ο Επιτάφιος της Αγίας Τριάδος στην Πρόνοια Ναυπλίου.

Οι εθελόντριες και οι Εθελοντές του ναού, σχεδόν καθημερινά ετοίμαζαν κομμάτι κομμάτι τον Επιτάφιο στο Πνευματικό κέντρο του ναού, όπως τονίζει ο Ιερέας του Ιερού Ναού π. Κωνσταντίνος Σέρρος.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μικρά κορίτσια και γυναίκες αλλά και άνδρες της ενορίας μέχρι αργά το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης ολοκλήρωσαν τον στολισμό. Χιλιάδες άσπρα και μοβ χρυσάνθεμα χρειάστηκαν για να ολοκληρωθεί το σχήμα του Επιταφίου, που εμπλουτίστηκε για την τελική μορφή του και με πάρα πολλά στρας.

Πότε θα φτάσει στην Αθήνα το Άγιο Φως

Αναχωρεί αύριο, Μεγάλο Σάββατο, 7 Απριλίου 2018, στις 6.30 π.μ. η ελληνική αντιπροσωπεία, η οποία θα παραστεί στην Τελετή Αφής του Αγίου Φωτός, στον Πανάγιο Τάφο, στα Ιεροσόλυμα.

Η ελληνική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Γιάννη Αμανατίδη και τους: Αθανάσιο Μπούρα, Βουλευτή - Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας, Ιωάννη Σαρακιώτη, Βουλευτή - Μέλος της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας, τον Εκπρόσωπο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννη και τον Έξαρχο του Παναγίου Τάφου στην Ελλάδα, Αρχιμανδρίτη Δαμιανό, θα μεταβεί στο Ναό της Αναστάσεως για την Τελετή Αφής του Αγίου Φωτός και θα το μεταφέρει στην Ελλάδα.

Η άφιξη της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Διεθνή Αερολιμένα «Ελ. Βενιζέλος» στην Αθήνα, υπολογίζεται στις 18.30 και στον Διεθνή Αερολιμένα «Μακεδονία» στη Θεσσαλονίκη, στις 20. 30

ΔΗΜΟΦΙΛΗ