ΕΛΛΑΔΑ

Κυριακή του Θωμά: Γιατί οι Πόντιοι τρώνε πάνω στους τάφους

Κυριακή του Θωμά: Γιατί οι Πόντιοι τρώνε πάνω στους τάφους
EUROKINISSI

Μία από τις θρησκευτικές παραδόσεις των Ποντίων που σώζονται μέχρι σήμερα είναι το ταφικό έθιμο. Την Κυριακή του Θωμά, πλήθος κόσμου συγκεντρώνεται στα νεκροταφεία και να τρώει επάνω στα μνήματα. Μπορεί για κάποιους να είναι μακάβριο αλλά πρόκειται για μία παράδοση που τηρείται με ευλάβεια εδώ και 96 χρόνια.

Σήμερα, Πόντιοι όχι μόνον της Ελλάδας, αλλά και του εξωτερικού, συγκεντρώθηκαν -μεταξύ άλλων- στα Σούρμενα και το μετά τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Σουρμένων, κατευθύνονται στο Κοιμητήριο της περιοχής.

Ο καθένας πηγαίνει στον οικογενειακό του τάφο. Οι νοικοκυρές στρώνουν τραπεζομάντιλα, στα οποία ακουμπούν τσουρέκια, κόκκινα αβγά, μεζέδες, ούζο και όλοι μαζί περιμένουν τον ιερέα να τελέσει τρισάγιο.

Το έθιμο αυτό τηρείται ευλαβικά σε αρκετές περιοχές: Από τα Σούρμενα, τον Κορυδαλλό, τις Αχαρνές, τον Ασπρόπυργο, την Καλλιθέα, την Αγία Βαρβάρα της Αττικής, μέχρι τη Νέα Κρώμνη Δράμας, τη Χαρίεσσα Νάουσας, την Καλαμαριά και τη Νέα Τραπεζούντα Πιερίας οι οικογένειες θα επισκεφθούν τα νεκροταφεία.

Χωρίς καμία άλλη παραλλαγή, πλην της ημέρας που γίνεται το έθιμο, σε Πρωτοχώρι και Λευκόβρυση Κοζάνης, Μεσιανό Πέλλας, Κομοτηνή, Σάπες Ροδόπης και Πρόχωμα Θεσσαλονίκης αναβιώνει τη δεύτερη μέρα του Πάσχα, σύμφωνα με το pontos-news. Έτσι το έμαθαν από τους προγόνους στον Πόντο, έτσι διατηρήθηκε στις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, έτσι ήρθε και στην Ελλάδα. Στο Θρυλόριο Κομοτηνής ωστόσο το έθιμο γίνεται ανήμερα του Αγίου Πνεύματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ