ΕΛΛΑΔΑ

WWF: Τα κοράλλια πεθαίνουν, οι ωκεανοί ερημώνουν

WWF: Τα κοράλλια πεθαίνουν, οι ωκεανοί ερημώνουν
Donald Miralle/Getty Images/Ideal Image

Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι αργοπεθαίνουν, τα ψάρια εξαφανίζονται και οι ωκεανοί ερημώνονται.


Η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση WWF εκπέμπει SOS για την καταστροφή του θαλάσσιου οικοσυστήματος που προκαλείται από την κλιματική αλλαγή.

Σύμφωνα με έρευνα, τα 3/4 των κοραλλιογενών υφάλων παγκοσμίως απειλούνται. Μεταξύ 1979 και 2010 οι κοραλλιογενείς ύφαλοι μειώθηκαν κατά 34%, ενώ αν η κλιματική αλλαγή συνεχιστεί με τον σημερινό ρυθμό, οι επιστήμονες προβλέπουν ότι τα κοράλλια θα εκλείψουν ως το 2050. Αν λάβει κανείς υπόψη ότι το 25% των ψαριών ζει σε αυτά τα οικοσυστήματα, ενώ 850 εκατομμύρια άνθρωποι εξαρτώνται άμεσα από τις οικονομικές, κοινωνικές και πολιτισμικές τους υπηρεσίες, γίνεται αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος.

Τα στοιχεία αυτά αναδεικνύουν την ανάγκη να προστατευθεί ο υποθαλάσσιος παράδεισος της χώρας μας, όπως αναφέρει η οργάνωση. Και αυτό γιατί περισσότερο από το 50% της θαλάσσιας περιοχής της Γυάρου καλύπτεται από προστατευόμενους οικότοπους, όπως λιβάδια Ποσειδωνίας - οι γνωστές σε όλους μας φυκιάδες - και πυκνούς κοραλλιογενείς σχηματισμούς (τραγάνες). Η πολύ σημαντική αυτή ανακάλυψη τεκμηριώνει και επιστημονικά τη μοναδική σημασία της θαλάσσιας «Natura 2000» περιοχής της Γυάρου αλλά και την άμεση ανάγκη για τη θεσμοθέτηση μέτρων προστασίας της, αναφέρεται στο τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου.

«Η κλιματική αλλαγή συχνά μας φαίνεται κάτι μακρινό. Παρόλα αυτά, έχει ήδη απτές επιπτώσεις και στις δικές μας θάλασσες. Για παράδειγμα, η άνοδος της θερμοκρασίας έχει φέρει στη Μεσόγειο εισβάλλοντα και επεκτατικά είδη ψαριών, όπως ο λαγοκέφαλος, που ανατρέπουν τις οικολογικές ισορροπίες. Οι εικόνες των νεκρών κοραλλιών που βλέπουμε σήμερα είναι τρομακτικές. Φανταστείτε ότι αυτά τα κοράλλια αποτελούν το σπίτι για χιλιάδες θαλάσσιους οργανισμούς», δήλωσε ο Γιώργος Παξιμάδης, υπεύθυνος θαλάσσιων προγραμμάτων του WWF Ελλάς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ