ΕΛΛΑΔΑ

Έντονη αντίδραση της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου για τα επεισόδια στη Μυτιλήνη

Έντονη αντίδραση της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου για τα επεισόδια στη Μυτιλήνη
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Στρατής Μπαλάσκας

Την ανησυχία της και τον αποτροπιασμό της για τα περιστατικά ρατσιστικής βίας που σημειώθηκαν την Κυριακή, στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη εκφράζει η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

«Οι επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν από ακροδεξιές ομάδες, με τη ρίψη κροτίδων και άλλων αντικειμένων στους διαμαρτυρόμενους πρόσφυγες και η εκφορά ρατσιστικών συνθημάτων, όπως "Κάψτε τους ζωντανούς", προκαλούν αποτροπιασμό. Το γεγονός, δε ότι παρά την παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων στο σημείο της επίθεσης, δεν πραγματοποιήθηκε καμία σύλληψη των δραστών της επίθεσης, προκαλεί σοβαρά ερωτήματα και χρήζει άμεσης διερεύνησης», αναφέρει χαρακτηριστικά η ΕλΕΔΑ.

Στη συνέχεια, η οργάνωση υπογραμμίζει: «Η εμμονή στην εφαρμογή του γεωγραφικού περιορισμού κινδυνεύει να πλήξει ανεπανόρθωτα την κοινωνική και πολιτική συνοχή των νησιωτικών περιοχών. Η διασύνδεση της ανόδου της ξενοφοβίας και των ρατσιστικών εκδηλώσεων με την κατάσταση υπερσυγκέντρωσης πληθυσμού για μεγάλο διάστημα στα νησιά, ως συνέπεια της εφαρμογής της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, έχει ήδη υπογραμμισθεί από το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας στην ετήσια έκθεσή του».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ