ΕΛΛΑΔΑ

Η επιστολή του Λιθουανού Επιτρόπου που χάλασε το κλίμα για την Ελλάδα

Η επιστολή του Λιθουανού Επιτρόπου που χάλασε το κλίμα για την Ελλάδα
Άφιξη προσφύγων στη Λέσβο EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

Μια επιστολή του Λιθουανού επίτροπου Βιτένις Αντριουκάιτις, που περιέγραφε όσα είδε κατά την επίσκεψή του στη Λέσβο το Νοέμβριο, χάλασε το κλίμα για την Ελλάδα στο τελευταίο Κολέγιο Επιτρόπων.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Τα Νέα», o κ. Αντριουκάιτις μετέφερε στην επιστολή του εικόνες που προκάλεσαν σοκ στο υπόλοιπο Κολέγιο.

«Ήμουν σε μια ακτή, όταν έφτασε μια μικρή βάρκα, όπου βρίσκονταν γυναίκες και παιδιά, κάποια άρρωστα, κάποια απλών εξαντλημένα, παγωνένα και αφυδατωμένα. Δεν υπήρχε μέρος για την εξέταση ή την περίθαλψή τους. [...] κανένα ασθενοφόρο, καμία κουβέρτα. Πρόεδρε, δεν ήμουν στην Αφρική. Τα είδα όλα αυτά εδώ, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο νησί της Λέσβου, στην Ελλάδα. Σοκαρίστηκα, έφριξα...»

Τα όσα έγραφε ο Λιθουανός Επίτροπος δημιούργησαν αρνητικό κλίμα για τη χώρα μας με τον πρόεδρο της Επιτροπή να χρησιμοποιεί ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα λέγοντας ότι η Ελλάδα είναι ανίκανη να προστατεύσει τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και αν δεν υπάρξει πρόοδος θα πρέπει να εξεταστεί η προσωρινή αποβολή της από την Σένγκεν.

Αρκετοί, πάντως, επίτροποι υπογράμμισαν ότι η επιστολή του κ. Αντριουκάιτις δεν περιείχε κανένα στοιχείο, όπως θα όφειλε, λέγοντας, χαρακτηριστικά ότι «οι Επίτροποι δεν είναι σχολιαστές».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ